Природният газ поскъпва с 20%

17:06, 01 юни 21 25 1837 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

КЕВР утвърди цената на природния газ от 1 юни в размер на 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е увеличение с 20% в сравнение с цената за май 37,71 лв./Mwh.

Тази промяна няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия за юни и те остават непроменени, уточниха от регулатора.

Природният газ поскъпва

Това е цената на която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. При решението са взети предвид условията на договора между обществения доставчик и „Газпром експорт“. Отразени са пазарните индекси на европейските газови хъбове за май, количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

От КЕВР обясниха, че увеличената цена на природния газ за юни е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазариПо думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават, като за периода 30 април-26 май са нараснали с 22%.

До леко увеличение на цената води и това, че поради ремонтни дейности на газопровода „Турски поток“ на територията на Турция през юни са проведени разговори с други доставчици за закупуване на необходимите количества природен газ. На ценовия микс влияе и удължаването на срока за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор Комотини-Стара Загора, от което следва, че доставяните у нас количества азерски газ през точката „Кулата-Сидирокастро“ са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора IGB.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама