Природният газ поскъпва

16:45, 01 май 21 25 2948 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова, по-висока цена на природния газ за месец май. След подробен анализ на представените от „Булгаргаз данни и документи и след изчисления съгласно ценовия модел, цената става 37,71 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

За сравнение сега цената е 33,19 лв. Повишението е с почти 14%.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Предварителната заявка предвиждаше 8% поскъпване. Увеличената цена на природния газ за май регулаторът обосновава с нарасналите цени на международните пазари.

Цените за българските потребители остават с 10-11 % по-ниски в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Природният газ може да поскъпне

Припомняме, че се получи забавяне при определянето на цената на природния газ за април. Държавата даде „зелена светлина“ на „Булгаргаз“ да поиска по-висока цена две седмици след изборите, а не преди тях както се очакваше. Поскъпването бе с цели 13% и влезе в сила със задна дата заради проверка в енергийното дружество, която стана ясно не е открила нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама