БНБ започва надзорна проверка в Българската банка за развитие

18:24, 01 юни 21 / Политика 25 4252 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, предаде БНТ. Новината за това идва след поредния конфликт между икономическия министър и банкатата. 

Отказва ли ББР информация за кредитните досиета?

Управителният съвет на Българската банка за развитие отказа да предостави на одитния комитет информация за кредитните досиета, обяви на извънреден брифинг министърът на икономиката Кирил Петков. Той цитира и мотивите за този отказ – „информацията за досиетата е готова, но няма да ви я дадем“.

Ето кои са осемте кредитополучатели от ББР

„За мен това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до този момент в този процес. Надявам се с техните функции в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета“, заяви служебният министър, цитиран от bTV.

Нямам обяснение. Единственото, което се надявам, е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам в рамките на деня това да не продължи. Законът изисква одитният комитет да има достъп до тази информация... Надявам се БНБ да задължи тези хора да действат по закона“, допълни Петков.

От БНБ обаче обясниха, че нямат преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките.

Две от топфирмите на ББР получили много по-добри кредити

Министърът подчерта, че Българската банка за развитие е в перфектно финансово състояние и това не е атака към нея. 

ББР обвини министъра в лъжа?

Управителният съвет на ББР е предоставил подробна финансова информация на членовете на одитния комитет, пише в официално съобщение до медиите от банката. От там посочват, че банката е отправила запитване до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и БНБ за правата на достъп на комитета във връзка с предоставянето на информация за кредити, тъй като те подлежат на банкова и търговска тайна.

УС отрича и на практика обвинява министъра в лъжа. Другият вариант е информацията да е подадена след пресконференцията на Петков, но подробности в прессъобщението няма. 

Банката е обект на обществен и медиен интерес, след като Петков обяви, че 8 компании са били подпомогнати с почти 1 млрд. лева. Специална комисия влезе в банката, за да провери защо са подпомагани въпросните 8 фирми. За половината от тях се смята, че са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Другите се свързват с Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и Рамадан Аталай от ДПС. От Движението отрекоха. Министър Петков поиска обяснени от надзорна на банката, но двама от общо тримата членове не се явиха и той ги уволни. Петков покани на разговор големите кредитополучатели, но те бойкотираха срещата и предпочетоха да отговорят писмено. В резултат на това служебният министър наложи таван на отпусканите от банката кредиите - 5 млн.лв.

ББР за 11 години: Над 5,6 млрд. лева за 18 500 микро, малки и средни компании

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама