Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми

11:40, 28 май 21 25 4624 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покриват нуждите, обяви финансовият министър Асен Василев.

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. От буфера са взети 283 млн. лв. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 млн. лв. 810 млн. лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране.

„С тези разходи в голямата си част са платени Covid-мерките и мерките за бизнеса, както и парите за пенсионерите за април и май, тоест вместо да се актуализира бюджета, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, коменитира Василев. „Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Има непредвидени разходи за църкви, за Фонда на фондовете, 22 млн. непредвидени разходи за БНТ…“, добави той. 

Има ли опасност от замразяване на Covid-мерките в помощ на бизнеса и гражданите?

Финансовият министър обяви, че служебният кабинет активно работи върху пакет от мерки за възстановяване на бизнеса от кризата. Той обърна внимание, че в момента затворени бизнеси няма, затова от режим на изплащане на компенсации трябва да се премине към режим на подпомагане за възстановяване.

Първата обявена от служебното правителство програма в тази посока ще подпомогне сектор „Туризъм“ като осигури безплатна почивка за учители и ученици.

Борисов: Явно бюджетът се е сринал за 20-30 минути

Докато течеше пресконференцията на финансовия министър, бившият премиер Бойко Борисов провеждаше поредната среща с млади надежди на ГЕРБ и не пропусна шанса да опровергае твърденията на Василев.

„Как така хазната е празна, нали няма пари - с какво тогава продължавате антикризисните ни мерки...Само за 20-30 мин. откакто си говорим с вас, бюджетът се е сринал явно“,посочи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама