За Теменужка Петкова енергетиката е в отлично състояние

17:25, 27 май 21 / Политика 25 4571 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова обвини наследника си на поста в лъжа. Днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че е заварил хаос и дългове за милиарди в държавната енергетика. По думите му Българският енергиен холдинг е на загуба от 2.5 млрд. лева, като проблемите се прехвърлят от болната глава на здравата. 

Като първа лъжа Петкова изтъкна забележката, че Българският енергиен холдинг (БЕХ), вместо да инвестира в проекти, подпомага финансово дружествата в своя състав. "Бих препоръчала на колегата да прочете устава на БЕХ, за да види, че той не е оперативен, а финансов холдинг, това е основната му задача. БЕХ върши своята работа, като финансира своите дружества", допълни тя, цитирана от "Дневник".

За финансовото състояние на холдинга тя посочи, че през 2014 година, когато ГЕРБ са поели управлението на страната, БЕХ е бил на загуба 274 млн. лв, а към 31 декември миналата година вече е бил на печалба от 280 млн лв. Като доказателство за доброто финансово състояние на холдинга тя изтъкна и повишаването на два пъти през миналата година на кредитния рейтинг на структурата от ФИЧ.

Теменужка Петкова не се съгласи и с твърденията, че Националната електрическа компания също е на загуба. "През 2014 година НЕК беше на 586 млн лв загуба. Сега е на печалба 46 млн лв.", изтъкна тя.

Бившият министър отказа да отговаря на въпроси на журналисти, като обяви, че прави изявление, а не дава пресконференция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама