Бившият директор на „Вътрешна сигурност“ обвини Рашков в натиск

17:08, 27 май 21 25 3422 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков твърди, че му е оказван натиск да арестува служители на МВР, за които няма доказателства, че са извършили престъпления.

Отказът да изпълни подобна поръчка станал повод да бъде притискан да напусне, но след като не подал молба доброволно, бил временно преназначен, разказа той пред медии.

Банков е преназначен в звено, което трябва да подпомага вътрешния министър Бойко Рашков при организацията на изборите, но е излязъл в болнични.

„Беше ми предложен един кабинет вчера, който се намира в ъгъл, с много малко светлина, непосредствено до входа на тоалетната“, заяви той, цитиран от Mediapool.

Банков допълни, че срещу него започнал натиск от Рашков. Това се случило само дни, след като двамата застанаха рамо до рамо пред пловдивската полиция, за да се похвалят с акция срещу полицаи, които министърът нарече престъпници с пагони. При тази операция бяха арестувани шефът на Трето РПУ в града и още шестима служители. Според Банков Рашков бил ядосан, защото „Вътрешна сигурност“ не успяла да стигне „до върха“, т.е. до шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който се оказа в болница и не бе уволнен.

„Аз как мога да стигна, като фабрикувам доказателствата ли?“, попита Банков.

На политици, а полицаи са следени със СРС-та 

„Вътрешна сигурност“ е една от дирекциите в МВР, посочени като структури, подслушвали политици от опозицията, но Банков отрече това. Според него покрай изборите са следени със СРС-та полицаи, но те не са имали контакти с политици или поне той не знае.

„Освен ако има някакви тайни дублиращи записи, за които самият Рашков знае и хората, които дадоха тази информация“, заяви той и допълни, че всички СРС-та били дадени на прокуратурата.

Иначе Банков нарече скандала с подслушването „пасквил“ и отрече да са подслушвани политици.

Той обясни, че не може да откаже новото си назначение, защото подлежи на уволнение. Призна, че никога не е участвал в организация на избори и не знае за какво става въпрос. Той обясни, че министърът си е „създал уюта" да придобие цялата информация от дирекция "Вътрешна сигурност“ за изминалата година. „Вие си направете изводите“, каза Банков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама