Поредна рокада в МВР: Смениха шефа на столичната полиция

15:20, 19 май 21 / Политика 25 4528 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Поредна рокада в МВР - сменен е директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Причина за това е насилието от миналогодишните протести в столицата. Хаджиев е понижен и преназначен за началник отдел „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“.

„Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи под колоните на Министерския съвет, не можем да сме равнодушни към това. Взимам най-строги мерки, за да се промени стила на работа на тези служители. Законът е разписал какво могат полицейските служители. Докато съм министър, че ще бъда безкомпромисен. Има и други смени на ръководители на други дирекции в страната“, обясни вътрешният министър Бойко Рашков.

Допусналите нарушения служители ще бъдат поканени да напуснат, заяви още Рашков и посочи, че от днес има понижени директори на областни дирекции и в страната. За пореден път служебният министър обяви, че промените в МВР не са чистка.

Това е втората рокада по върховете на МВР заради насилието по време на антиправитеслтвените протести от миналата година. С поста си преди дни се раздели и главният секретар Ивайло Иванов. Любопитна подробност е, че малко преди оттеглянето на кабинета Борисов 3“, МВР реши да изпрати НАП да провери бития по време на протестите журналист Димитър Кенаров.

Ивайло Иванов си тръгва от МВР с „високо вдигната глава“

Новият директор

Снимка: МВР

Новият директор на СДВР е Антон Златанов. Той е дългогодишен служител на МВР, а от септември 2015 г. до момента той е заместник-директор на СДВР, който отговаря за охранителна полиция и охрана на масови мероприятия. Според източници на БНТ в началото на септември миналата година Златанов е бил в отпуск и по тази причина не носи отговорност за охраната на протестите. 

Арест на полицаи и рокади в Пловдив

7 полицейски служители в Пловдив бяха арестувани по време на акция днес. Сред задържаните е и началникът на 3-то РПУ в града Самуил Хаджиев. Общо задържаните лица са 12, а други 5 се издирват по подозрения за длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието, корупция, наркотици и проституция. Издирването се петима души.

Полицаите са се превърнали в „престъпници с пагон“ и не може ръководството на Областната дирекция на МВР да не е знаело за това, коментира пред медиите Бойко Рашков. Той заяви, че рокадите в пловдивската полиция са задължителни, тъй като подобно поведение няма да се толерира. От думите му обаче стана ясно, че до момента не се е свързал с директора на ОДМВР Йордан Рогачев, който е в болнични. 

Quote Icon Няма да търпя полицаи да се превръщат в престъпници с пагон. Бойко Рашков

Служебният министър подчерта още, че в Пловдив има досъдебно производство за купуване на гласове във връзка с изминалите избори. В страната тези производства са няколко и предстои да бъде оповестена повече информация. „Ако прокуратурата не го направи, ще го направим ние“, каза още той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама