Здравното министерство временно спря обществени поръчки на държавни болници

22:15, 26 май 21 / Общество 25 3893 Шрифт:
Ирина Иванова

Министерството на здравеопазването временно спря действията на държавните болници по обществени поръчки, финансирани със средства за капиталови разходи от бюджета на ведомството. Става въпрос за проекти на болници за около 25 млн. лв., които все още не са стигнали до изпълнение, обяви зам.- министърът на здравеопазването Димитър Петров пред bTV.

Той отбеляза, че е разпоредена проверка за харчовете на предходните ръководства на министерството в пандемията - купуване на респиратори, предпазни средства и лекарства.

Кадрова промяна и в здравния сектор: Медицинският надзор е с нов шеф

За голяма част от тях няма проведени никакви процедури, т.е. спускани са директни договори с изпълнители по незнайно какви оферти, не са сформирани работни групи“, обясни Петров, като посочи, че се проверява разходването на пари през 2020 г. По думите му въпросителни възникват основно около харчове в първите месеци на пандемията, когато здравен министър бе Кирил Ананиев.

Всички оферти са идвали при един зам.-министър и той по негово усмотрение е внасял докладни записки, които са отивали в Министерски съвет с предложение за директни договори с определени фирми, следва и решение на Министерски съвет. Става въпрос за Жени Начева“, допълни Петров.

Начева обясни пред същата медия, че ще коментира едва след като проверката приключи и се запознае с доказателствата и изводите от нея. От ГЕРБ също заявиха, че Ананиев ще коментира, когато се появят ясни доказателства за твърденията на Петров. Докладът от проверката се очаква да е готов след около 10 дни.

В същото време служебният здравен министър временно блокира действия по проекти на болници за 25 млн. лева. Сред тях попада проект на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. „Имаме проект, който касае доставка на операционни маси, операционни лампи, по който все още не сме приключили с избран изпълнител“, обясни гл. юрисконсулт на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив Тенчо Василев.

Проверява се и целесъобразността на проектите. Засега за два от тях министерството посочва, че не намира такава, а именно изграждане на инфекциозна клиника в УМБАЛ „Александровска“ и ремонт на помещение за циклотрон в УМБАЛ „Иван Рилски“.

Манолова настоява за финансова проверка в Александровска болница

От УМБАЛ „Александровска“ обясниха, че искат да изградят инфекциозна клиника. Твърдят, че имат всички разрешителни от институциите, включително подсигурени средства от министерството. От УМБАЛ „Иван Рилски“ отказаха да коментират.

След около седмица се очаква да бъдат разблокирани действията по проектите с изключение на тези, които министерството намира за нецелесъобразни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама