Кадрова промяна и в здравния сектор: Медицинският надзор е с нов шеф

12:50, 26 май 21 / Политика 25 4723 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Здравният министър Стойчо Кацаров смени директора на мегаагенцията „Медицински надзор“, в която е съсредоточен целият контрол над здравната система.

Освобождават шефа на ДАНС

Новият шеф на агенцията е д-р Георги Христов. Той е работил в Спешна помощ, НЗОК, в администрацията на омбудсмана, както и в предшественика на Медицинския надзор – Агенция „Медицински одит“. Последно д-р Христов е работил в дирекция „Методология на медицинските дейности и денталните дейности“ в централното управление на НЗОК.

Той заменя на поста досегашният директор д-р Георги Деянов, който бе назначен през октомври 2020 година от бившия министър Костадин Ангелов. Деянов има опит в Агенцията по трансплантациите, Фонда за лечение на деца и на други нива в здравния сектор.

Това е първа и очаквана кадрова промяна в здравния сектор. Назначаването на доверен човек за шеф на Медицинския надзор е една от първите стъпки на почти всеки нов министър на здравеопазването. Одитите на Медицинския надзор са един от най-мощните инструменти за контрол на дейността на болниците, като не рядко те се използват като причина или претекст за уволнение на директори на лечебни заведения, предаде „Mediapool“.

НОЩ при новия здравен министър няма да има

Днес стана известно и още едно ново попълнение в екипа на министър Кацаров. Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става негов съветник. Това обяви самата в ефира на bTV. „Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, заяви тя. Кожухарова обаче отрече да ѝ е предлагано да стане главен държавен здравен инспектор на мястото на доц. Ангел Кунчев. 

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, коментира тя. Кожухарова даде пример със САЩ, където ограниченията отпадат за ваксинираните. Тя заяви, че би предложила подобно нещо, но се опасява, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст, които са най-уязвими.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама