Радев: Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца

15:32, 25 май 21 / Свят 25 5040 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

„Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо“, заяви Радев, цитиран от bTV.

ЕС спира полетите на беларуски авиокомпании.

Европейският съюз реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата и над територията на ЕС и препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на тази страна. Това се казва в заключителното изявление на срещата на върха на ЕС за Беларус. Това решение все още не е влязло в сила, то трябва да бъде съгласувано и одобрено в Съвета на ЕС на министерско ниво.

„Райънеър“ вече ще заобикаля Беларус

Срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз призова Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да разследва инцидента с кацането на полета на „Ryanair“ в Беларус и обеща незабавно да въведе нови санкции срещу Минск.

Оттам настояват и Роман Протасевич незабавно да бъде освободен заедно с приятелката си София Сапега, както и свободата им на движение да бъде гарантирана. Призовава се Съветът да добави още „лица и организации“ в санкционния списък на ЕС (в който през есента бе върнат Лукашенко). Очаква се върховния представител на ЕС Жозеп Борел да предложи икономически санкции срещу Беларус. 

Междувременно на Срещата се изрази и солидарност с Латвия, след като дипломати от страната (сред тях - посланикът) бяха изгонени заради използването на старото беларуско знаме в Рига, предаде „Дневник“. 

По време на дискусията на върха в интернет бе публикувано видео, на което Протасевич заявява, че е в добро здраве и че прави „признания“. Повод за тях е била организацията на протестите миналата година срещу обявеното от беларуската ЦИК преизбиране с 80% на Лукашенко. Съоснованата от него платформа никога не е скривала, че призовава и дори координира протестиращите, нито че за нея Лукашенко е „престъпник“ и „диктатор“, а обкръжението му - „хунта“. Думите на Протасевич идват след информация в полски медии, че той е в болница в тежко състояние.

Подобно видео бе разпространено и часове след като опозиционният кандидат-президент миналата година Святлана Тихановска имаше среща с беларуските власти малко след началото на протестите. След срещата тя се оказа в неизвестност, появи се и клип, с който призовава за край на демонстрациите, а по-късно напусна Беларус.

Припомняме, че по заповед на Лукашенко самолет от Атина до Вилнюс бе пресрещнат от изтребители и съпроводен до летището в Минск, където бе арестуван журналистът, активист и съосновател на платформата „Нехта“ Роман Протасевич. Беларус твърди, че е имало бомбена заплаха от ислямисткото движение „Хамас“, което обаче отрича това. Изпълнителният директор на компанията „Райънер“, чийто самолет извършваше полета, предположи, че неколцината пътници, останали в Минск (освен Протасевич и приятелката му) след продължаване на курса към Вилнюс, са агенти на беларуската КГБ, следили журналиста.

Първоначално се твърдеше, че на борда на самолета е имало български гражданин, но Министерството на външните работи опроверга това. Оттам посочват и че не са получавали сигнали и молби за съдействие от български граждани във връзка принудително отклонения на самолета. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Български офицер 11:36, 25 май 21

Публичен РАЗСТРЕЛ за Червеното диктаторче ......! НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКУ го чака .....!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама