НОЩ при новия здравен министър няма да има

09:13, 21 май 21 / Политика 25 3935 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че Национален оперативен щаб за Covid-19 няма да работи по време на неговото управление.

Щабът е закрит още средата на април, той не съществува...Не трябва да го има, той не е необходим“, смята той. По думите му щабът е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да казват“.

Решенията за кризата се вземат от здравния министър. Щабът не е могъл да предлага каквато и да било мярка, посочи още здравният министър.

Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за коронавируса и хората са по-информирани, затова кризата може да се управлява и без щаб. „Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността“, каза той в ефира на bTV.

Рокади в министерството

Кацаров обяви, че със сигурност ще има промени на всички нива в здравното министерство. По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да каже кой конкретно ще бъде подменен. „Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един“, каза Кацаров.

Мащабно проучване за преболедувалите коронавируса

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет. Ето защо той е възложил на своите експерти да се проведе широкомащабно проучване, което да ориентира министерството колко души са се срещнали с вируса. Проучването ще се проведе в периода между 1 и 10 юни.

Той добави още, че кризата не е приключила. „Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза Кацаров.

Той коментира още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще „обърне картината“. Припомянме, че за първи път у нас бе е засечен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския. Нoвият вaриaнт нe e пo-oпaceн, нo e пo-зaрaзeн. Зa мoмeнтa той e зaceчeн caмo при възрacтeн мъж oт Coфия, кoйтo e бoлeдувaл в крaя нa aприл и e пoчинaл.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама