Предстои първото лунно затъмнение за годината

19:35, 25 май 21 / Любопитно 25 4983 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ранното утро на 26 май ще бъде специално. Ще се случи първото лунно затъмнение през 2021 г., което също ще бъде суперлуние и „кървава луна“, съобщава Би Би Си.

Пълно лунно затъмнение се случва, когато Земята премине между Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху Луната. Трите небесни тела трябва да бъдат перфектно подравнени, за да се случи това.

Суперлуна има, когато пълно или новолуние съвпада с най-близкия подход на нашия спътник до Земята. Това прави Луната да изглежда по-голяма. Орбитата на Луната е елипсовидна, а едната страна (апогей) е на около 50 000 км по-далеч от Земята от другата по-близо (перигея). Следователно, пълнолуние, което се случва близо до перигей, се нарича суперлуна. Този случай е известен и като „суперлуната на цветята“, тъй като се появява заедно с цветята през пролетта на северното полукълбо.

По време на затъмнението Луната ще изглежда червеникава, защото слънчевата светлина няма да достигне директно до нея, но част от тази светлина ще бъде филтрирана от земната атмосфера и червеникавите и оранжеви цветове ще бъдат проектирани на нашия спътник. Този загадъчен ефект е известен като „кървава луна“.

Пълното лунно затъмнение на този 26 май ще продължи 15 минути и ще бъде видимо в по-голямата част от Южна Америка и западното крайбрежие на Северна Америка. Частично ще е видимо в части от Централна Америка и Източна Южна Америка. Може да се види и в източната част на някои азиатски страни, както и в Океания.

Това е първото от четирите затъмнения, които ще видим през 2021 г. На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Поредното лунно затъмнение ще се състои на 18 ноември, а последното ще бъде пълно слънчево затъмнение на 4 декември, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама