Николай Стайков с награда за „Осемте джуджета“

11:11, 25 май 21 25 4531 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Николай Стайков от организацията „Антикорупционен фонд“ спечели голямата награда за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова“. Той бе отличен заради разследването си „Осемте джуджета“, в което бе разказана историята на бизнесмена Илия Златанов. Той твърди, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров с помощта на висши прокурори от специализираната прокуратура.

Награда получи и Миролюба Бенатова. Тя бе отличена заради разследването, с което показа как НЗОК се източва с фалшиви прегледи, съобщи „Медиапул“.

"Антикорупционен фонд" изпрати всички факти по случая "Осемте джуджета" до 7 институции

„Осемте джуджета“

Разследването бе в четири части. В тях Златанов, който е собственик на асансьорния завод „Изамет“ в Дупница, разказа как е потърсил Петров заради спорове със сина си. Бившият следовател обещал да му помогне, но след това синът му бил арестуван и започнало изнудването.

Според Златанов с помощта на прокуратурата са му отнети над 30 килограма злато. Заводът му пък бе окупиран от охранители от фирмата „Делта-гард“, а МВР отказа съдействие за извеждането им. В крайна сметка предприятието бе освободено. Златанов твърдеше, че в схемата освен Петров участвала и съпругата Любена Петрова. Той посочи името на тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

След разказа му прокуратурата обяви, че е образувала проверка. Първото действие по нея бе обиск в къщата на Златанов. Месеци наред вече държавното обвинение не е съобщавало нищо по тази тема. След излъчването на „Осемте джуджета“ Стайков получаваше заплахи.

От профилактика до емболия

Източване на 400 хил. лв. от НЗОК пък е темата в разследването, за което Бенатова бе отличена. Тя разказа как пациенти, които отивали на профилактични прегледи в правителствената болница „Лозенец“, само по документи били хоспитализирани по спешност с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Оказа се, че те са млади и здрави хора без проблеми. Става дума за над 100 души, лекувани по клинична пътека за 3671 лв. в рамките на месец.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама