"Антикорупционен фонд" изпрати всички факти по случая "Осемте джуджета" до 7 институции

11:08, 01 сеп 20 25 2001 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) изпрати детайлен правен анализ на фактите, разкрити в документалната поредица по разследването на АКФ „Осемте джуджета“, който завършва с апел към компетентните институции да упражнят правомощията си по казуса. Анализът беше изпратен до главния прокурор на Република България, до Софийската градска прокуратура, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, Съвета на нотариусите към Нотариалната камара, Инспектората на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет. 

Анализът на фактите, документите и свидетелските показания, изложени в четирите части на разследването „Осемте джуджета“, поражда основателни съмнения за извършени множество престъпления и нарушения от страна на магистрати, нотариуси, адвокати, служители на МВР около схема за неправомерно влияние върху институциите, изнудване и завземане на бизнес. Също така установеният начин на разпореждане с иззетите като веществени доказателства злато и пари в брой на обща стойност над 5 милиона лева от Специализираната прокуратура дава сериозни съмнения да се смята, че това не е изолиран случай, съобщават от "Антикорупционен фонд". 

Мисията на АКФ е да подпомага институциите в изпълнението на функциите им на защита на правото. В анализа, който изпращаме, изложихме всички факти по случая „Осемте джуджета“, които се разкриват не само от свидетелски твърдения, но и от множество документи. Надяваме се с това да улесним провеждането на обективно, всестранно и пълно разследване на всички представени във филма твърдения за извършени престъпления и други нарушения“, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ.

АКФ се обръща към компетентните институции с конкретни апели да упражнят конституционните и законовите си правомощия:

Прокуратуратурата: да проведе независимо, обективно, всестранно и пълно разследване по случая; да публикува всички прокурорски актове по прокурорска преписка № 1456 / 2019 г. на Специализирана прокуратура; да упражни служебен контрол за законосъобразност на прокурорските актове, както и АКФ се обръща към компетентните институции с конкретни апели да упражнят конституционните и законовите си правомощияа провери всички произнасяния на Специализираната прокуратура, касаещи връщанията на иззети по наказателни производства веществени доказателства на значителна стойност за период от поне 5 (пет) години назад. 

Министърът на вътрешните работи: да извърши вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, включително да провери данните за охрана от страна на МВР не само на ресторант „Осемте джуджета“, а и в други подобни случаи, както и действията на служителите на РУП Дупница по неоказване съдействие на граждани и частни съдебни изпълнители; да извърши цялостна проверка на дейността на частна охранителна фирма „Делта гард“.

Министърът на правосъдието: да прецени дали да упражни правомощията си за внасяне във Висшия съдебен съвет на предложения за ангажиране на дисциплинарната отговорност на споменатите магистрати, както и дали да предложи на Съвета на нотариусите образуване на дисциплинарни производства срещу засегнатите във филма нотариуси. 

Инспекторатът към Висшия Съдебен съвет: да прецени дали да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси и уронване престижа на съдебната власт от страна на посочените в разследването магистрати и дали да внесе предложения за дисциплинарни производства спрямо тях.

Висшият адвокатски съвет: да прецени дали да образува дисциплинарни производства за уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала от страна на посочените в разследването адвокати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама