Георги Попов кацна у нас под конвой

16:45, 21 май 21 25 3764 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Георги Попов, сочен за „дясната ръка“ на Васил Божков, кацна минути след 15:00 часа на летище София с полет от Дубай.

Още на пистата той бе прибран от служители на „Съдебна охрана“, които го откараха в ареста на Националното следствие. Там в присъствието на адвокат ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан за 72 часа. След което прокуратурата ще прецени дали да поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, предаде „OffNews“.

По собствено желание ли се връща Попов?

Вчера обвиняемият бизнесмен Васил Божков анонсира прибирането на Попов у нас в своя Facebook, като заяви, че той се връща по свое желание. От прокуратурата обаче опровергаха това, като обявиха, че той е екстрадиран и е съпровождан от служители на Главна дирекция „Охрана“. Получил е и временен паспорт от консулството ни в Дубай.

„На 5 май в отдел „Международен“ на Върховната касационна прокуратура е постъпило писмо от Интерпол в Абу Даби, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на Георги Попов, поискана от главния прокурор Иван Гешев“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от „Сега“.

Адвокатът му Адриана Чернева обаче твърди, че това не е така и той се връща по собствено желание. „Искането за екстрадиция на Попов и Божков са в пакет и не би могло едното да е одобрено, а другото - не“, отбеляза Чернева, цитирана от bTV.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Васил Божков и Георги Попов напуснаха страната в началото на миналата година със служебни паспорти, след като прокуратурата им повдигна редица обвинения. Божков е обвинен за държавен преврат, престъпление срещу републиката, ръкoвoдeнe нa oргaнизирaнa прecтъпнa групa, зa принудa, зa изнудвaнe, зa oпит зa пoдкуп, зa търгoвия c влияниe и др. А Попов в участие в организираната престъпна група. Към момента двамата се намират в Дубай, а срещу тях има и издадена европейска заповед за арест. Повече от година след започналото дело обаче няма видимо развитие по случая, а в съда не е внесен нито един обвинителен акт.

България е поискала екстрадицията на собственика на „Левски“ от ОАЕ

В началото на март Съдът на ЕС в Люксембург постанови решение, според което останалите държави може да не изпълняват европейски заповеди за арест, издадени от България. Причината-  в законодателството ни не е предвиден съдебен контрол на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. След решението на съда, правосъдният министър Ахладова свика спешно работна група за поправка на закона, но тя така и не мина в парламента.

Георги Попов: Даваме безвъзмездно акциите на Сираков

Георги Попов стана известен след като придоби 77% от акциите на ФК „Левски“, като пълномощник и доверено лице на Божков. След скандала с хазартния бизнес те бяха прехвърлени на тогавашния премиера Бойко Борисов. Той обаче не ги прие и отидоха при Наско Сираков. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама