Защо чак сега разбрахме, че има проблем с европейските заповеди за арест?

13:18, 12 мар 21 25 1758 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Защо чак сега става ясно, че европейските заповеди за арест, които страната ни издава, не съответстват на европейското законодателство? Вчера правосъдният министър Десислава Ахладова свика спешна работа група, която да обсъди изменения в законодателството ни. 

Правосъдното министерство на крак заради проблем с европейските заповеди за арест

Процедурата е доста спорна поради липсата на съдебен контрол. Това е проблем, който е идентифициран от доста време и съществува, виден е“, коментира пред БНР адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов, експерт от Антикорупционния фонд.

На практика е съвсем възможна ситуация, при която тук от прокурор се издава националният акт за задържане, който е основание за европейската заповед за арест. След това се издава европейска заповед за арест – също от прокурор, която се изпраща в чуждата държава. Нейният съдебен орган на доверие трябва да приеме всичко, което се твърди от нашата държава, и съответно предприема мерки спрямо лицето, което ние издирваме. Започва процедура пред съдебен орган на другата държава членка, където лицето се намира“, обясни Янкулов.

След като лицето вече е изпратено и идва в страната ни, в първия момент, в който вече български съд се занимава с казуса и преценява доказателствата по него, може да каже – пускаме го, защото няма никакви доказателства за престъплението, за което е повдигнато обвинението.

Повече от логично беше, че трябва да се въведе предварителен съдебен контрол“, изтъкна Андрей Янкулов. Още с излизането на ключови решения на Съда на ЕС в Люксембург през 2019 г. според него е било „пределно ясно, че този проблем ще съществува и за нас“, но не е било обърнато внимание, защото не са били по български казуси.

В момента българските европейски заповеди за арест няма да бъдат изпълнявани, уточни Янкулов. „До момента на създаване на този защитен механизъм, който ще направи нашето вътрешно право съответно на правото на съюза”.

Ако искаме да ползваме инструмента европейска заповед за арест, трябва да реагираме веднага”, обобщи адвокат Андрей Янкулов.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама