Столичният зоопарк празнува рожден ден - какви изненади ще има за посетителите?

12:00, 21 май 21 / София 25 4923 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Зоологическата градина в София навърши 133 години и по този повод ще бъдат организирани поредица от събития, съобщиха от зоопарка. 

Първото е планирано за петък, 21 май, когато ще бъде открита уникална изложба с екологично послание към посетителите.

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

Столичната зоологическа градина е една от най-старите в Европа и най-голямата на Балканите. В началото тя се е наричала Царска зоологическа градина и е основана през 1888 г. от Княз Фердинанд Сакскобургготски. През изминалата година, въпреки пандемията, зоопаркът е посетен от над 300 000 души и си остава любимо място за софиянци и гости на столицата. Днес, софийският зоопарк е единствен на Балканите, в който има двойка снежни леопарди, персийски леопарди и други редки и ценни видове. Един от тях е бърнестия мечок Лиам, който тази година очаква и своята партньорка от Сингапур. 

Маймуните в столичния зоопарк вече си имат нови клетки

133-те години от създаването на зоопарка ще бъдат отбелязани с експозиция на 10 от застрашените видове животни, които се отглеждат в столичния зоопарк и някои от тях вече успешно се размножават. Консервационно значимите животни са изрисувани върху 10 метални варела, а използването на варелите показва, че всеки отпадък може да се рециклира и да се превърне в произведение на изкуството. Образите на персийски леопард, барс, бърнеста мечка, лъвски макак, антилопа адакс, египетски лешояд и др. красиви и редки животни са нарисувани от художничката Любка Маринкова. Всички видове, изобразени в изложбата участват в Европейската програма за застрашени видове (ЕЕР) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и Софийския зоопарк ги е получил по тази линия.

„Софийският зоопарк все още е кандидат член на ЕАЗА, но въпреки това следваме съвременната тенденция в развитието на модерните зоопаркове, чиято функция в 21-ви век е да се превърнат в научни и природозащитни центрове. Целта е да се опазват и възстановяват редки и застрашени видове от световната фауна. Чрез тази изложба искаме да обърнем внимание на обществеността върху проблема със загубата на биоразнообразието и да повишим природозащитното съзнание на хората. Естествено „допълнение“ към художествената експозицията е и възможността посетителите да видят на живо представените животни в зоопарка“, каза директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов.

Зоопарк в Китай представя куче за лъв

В последствие се планира още 10 метални варела да бъдат изрисувани с популярни видове животни, но в детски стил. Те ще бъдат разположени в близост до детските площадки в зоологическата градина.

В допълнение към инициативите за годишнината на зоопарка ще бъде сложено началото и на кампания за събиране на капачки. В последствие от тях ще бъдат създадени още мозайки от капачки, каквито вече са изложени. Посетителите на зоологическата градина ще могат да оставят капачките на двата входа на зоопарка в специално пригодени за целта места.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама