Кметът на Чикаго отказа да дава интервюта на бели журналисти

18:20, 20 май 21 / Свят 25 4755 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут предизвика широк отзвук в американските медии с изявлението, че ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти.

Лайтфут мотивира решението си, като обясни, че то е част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване. Тя каза, че откакто е започнала кампанията си, е била „поразена“ от „непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството“.

Нов закон в Русия налага строга цензура в интернет

„Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството. Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци. Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим“, написа тя в Twitter.

Самата Лори Лайтфут е не само първият чернокож кмет на града, но и първият, който е открит гей. Тя има съпруга, която е бяла, и дъщеричка, пише „Сега“.

Докато някои в социалните мрежи отговорят на туитовете на кметицата, определяйки този неин ход като справедливост и стъпка напред, други разкритикуваха решението ѝ.

„Аз съм латино репортер и моето запитване за интервю беше удовлетворено. Помолих обаче кметството да отмени забраната за бели журналисти и когато оттам отказаха, аз с уважение отмених моето интервю. Политиците не могат да избират кой да ги отразява“, написа в социалната мрежа Грегъри Прат, репортер от „Chicago Tribune“.

Особено бурно бе посрещнато нейното изявление от консервативната телевизия „Fox News“. Отново, за да повторя очевидното, това е расизмът. Това е неморално. Също така е незаконно съгласно безброй държавни и федерални закони. Не бива да допускаме подобно поведение от правителството. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме граждани. Имаме цял гранитен паметник във Вашингтон, обещаващ, че никога повече няма да се държим така, никога няма да го позволим. Но тъй като сме приели собствения капитал, ние не просто го позволяваме, а го насърчаваме“, заяви журналистът Тъкър Кларксън.

Джамбазки: Резолюцията на ЕП за расизма е срам за европейските нации

Междувременно, как е Чикаго? Градът под управлението на Лори Лайтфут продължава да се руши. Убийствата през миналата година скочиха с 50 процента. Още стотици мъртви, много от тях млади хора и деца, повечето чернокожи. Това социална справедливост ли е? Не, е е. Това не е за никого определение за социална справедливост“, казва още той.

Fox дори привлякоха на своя страна чернокожия адвокат по гражданско право Лео Терел. „Решението на Лори Лайтфут да провежда интервюта в медии, основани на раса, е ясен пример за прокарване на системен расизъм“, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама