МОН публикува отговорите на втората матура

16:00, 21 май 21 25 4147 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

33 966 зрелостници се явиха на втория държавен зрелостен изпит днес. 36 048 ученици бяха подали заявление за участие.

Рано тази сутрин в МОН беше изтеглен и генериран Вариант 1 на матурата, при която зрелостниците могат да избират между 13 предмета. 

И тази година най-много ученици са избрали да се явят на изпит по английски език - 12 497, следват биология и здравно образование (8529), както и предметите от философски цикъл (4782). 2503 са учениците, пожелали да се явят на математика, а 1086 – на история и цивилизации. Най-малко са заявленията за италиански език - 65, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Матурите започнаха в 08.00 ч. и продължиха до 12.00 ч. За разлика от предходната година, съкращение на изучавания материал нямаше.

Изпитните варианти и отговорите можете да откриете тук. 

Анулирани са общо три изпитни работи – в Крумовград по география и икономика и Етрополе по биология и здравно образование и география и икономика. Причините са използване на мобилни телефони и смарт часовници.

Осем ученици под карантина също имаха възможност да проверят знанията си. От тях на изпит се явиха само трима. Както на матурата по БЕЛ, те бяха настанени в отделни стаи, а квесторите им бяха учители, които са имунизирани срещу коронавируса.

От МОН нямат информация за зрелостници, болни от COVID-19, които да не са взели участвие в изпитите.

Зрелостниците пишат по „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков

От 26 до 31 май ще се проведат и изпитите по предмети по желание. Резултатите от двете матури ще бъдат обявени до 7 юни. А на 4 юни ще са държавните изпити по теория за придобиване на степен за професионална квалификация, избрани вместо втора задължителна матура. Към тях тази година има най-голям интерес – заявления са подали 13 066 ученици. Техните резултати ще са ясни на 11 юни. Практическите изпити ще се организират по-късно по училища. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама