Зрелостниците пишат по „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков

17:40, 19 май 21 25 4001 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Близо 50 хиляди зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. От тях приблизително 48 100 са завършващите в момента, а около 1400 са такива от минали години, които сега са заявили желание да положат изпита.

Тази година на учениците се падна тема номер 22 - „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков. Те могат да изберат дали да пишат есе или аргументативен текст.

Матурите започнаха в 8.00 ч. и продължиха до 12.00 часа. Тази по БЕЛ съдържа 41 задачи - първите 30 са с избираем отговор, от 31 до 40 са със свободен отговор, а последнта 41 задача е писане на есе или аргументативен текст върху изучавана творба.

Изпитният вариант и отговорите можете да откриете тук.

На изпита имаше и двама карантинирани дванайсетокласници. Те бяха поставени в отделни стаи, а квесторите им бяха учители, които са имунизирани срещу коронавируса. По информация на МОН има и двама зрелостници с положителен тест, като те ще трябва да се явят на матура през есента, когато е втората сесия.

По време на матурата се спазваха всички противоепидемични мерки. Маските бяха задължителни както на влизане, така и по време на изпита. Ако някой е забравил да си вземе, в училищата ще има маски на разположение.

Изпитите се проведоха в над 5000 зали. Ангажирани бяха повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище имаха възможност да проследят изпита чрез инсталираните камери. За първи път във всички 28 регионални управления на образованието бяха изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама