Планът за възстановяване ще минава през екооценка

10:50, 20 май 21 / Политика 25 4086 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени предишно решение на ведомството, с което е преценено, че за заявения План за възстановяване и устойчивост не е необходимо провеждане на процедура по екологична оценка. 

След като разгледал постъпили жалби от неправителствени организации, министърът направил проверка по случая и решил, че са налице основания за оттегляне на решението, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Това означава, че Планът ще трябва да мине през екооценка.

„Планът за възстановяване не е достатъчно амбициозен“

Междувременно по-рано днес служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов обяви, че според него Планът не е достатъчно амбициозен. „Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно“, заяви пред БНТ Пеканов.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен. „Има отворени въпроси - технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Тоест, той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим“, коментира Пеканов.

Поръчки за джанти и мекици: Дигиталният гаф с плана за възстановяване

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са ефективни. Според него в социалната сфера също може да има подобрение.

Той е категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи. „Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов“, каза още Пеканов.

ГЕРБ оставя плана за възстановяване на следващия кабинет

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

По две от оперативните програми има някои притеснения, но бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми“, обясни Пеканов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама