Поръчки за джанти и мекици: Дигиталният гаф с плана за възстановяване

13:50, 19 апр 21 25 2834 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Истински урок по електронно управление получи вицепремиерът Томислав Дончев. Отговорникът за напредъка на дигитализацията у нас на свой гръб изпита силата на интернета.

Интересът към Националния план за възстановяване и устойчивост рязко се повиши, след като Дончев обяви, че документът е достъпен онлайн за всеки, който иска да го прочете.

ГЕРБ оставя плана за възстановяване на следващия кабинет

Едно е сигурно – вицепремиерът не си е и представял подобен интерес към документа. В противен случай сигурно щеше да се сети да изключи възможността външни хора да могат да го редактират. Елементарна грешка, придобила забавни измерения.

Така само за няколко часа официалният документ, с който трябва да кандидатстваме пред Европа за едни 12,5 млрд. лв., се превърна в поле за изява на знайни и незнайни интернет творци.

Изобретателните читатели решиха да допълнят плана за реформи и инвестиции с поръчки за кафе, газирана вода и мекици, оферта за продажба на автомобилни джанти. В документа се виждат и нашумели фрази в интернет „Есе“, „Zdr ko praish“, „Ходете пеша“ и др.

Документът бе изпъстрен и с множество колажи, а някой потребители с ирония бе написал – „ Моля ви дръжте се по-сериозно! Да не превръщаме официален документ в чат“.

Снимки на „коригирания“ план заляха социалните мрежи и впоследствие файлът беше свален. Въпреки това гафът вече е налице, а щом нещо веднъж попадне в интернет – връщане назад няма.

Експерти отчетоха като грешка самият факт, че за публикуването на такива документи са използвани платформи като Google Drive, при условие, че правителството е изхарчило сериозни средства за дигитализация на управлението. Според софтуерния инженер Божидар Боянов случаят е симптпом за липса на организационна култура относно киберсигурността.

В крайна сметка какво да се учудваме - каквато държавата, такова и електронното управление.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама