Мистерия или фалшификат: Откриха бутилка с послание от „Титаник“

19:45, 20 май 21 / Любопитно 25 4290 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Оригинална находка или сензационен фалшификат? В продължение на четири години учените изучават обект, намерен на канадски плаж, съобщава RAI News.

Хвърлям тази бутилка в морето, трябва да пристигнем в Ню Йорк след няколко дни. Ако някой го намери, предупредете семейство Лефевр в Лиен“. Подписаната Матилд Лефевр и датата в горния десен ъгъл на скъсания лист е 13 април 1912 г. На следващия ден „Титаник“ ще потъне в ледените води на Атлантическия океан.

В продължение на четири години учени и графолози си сътрудничат с университета в Квебек, за да разгадаят мистериозното послание в бутилката, намерено от семейство на плажа в залива на Фънди в Канада през 2017 г . Дали това наистина е оригинална находка, хвърлена в морето от момиче, загинало в най-известното корабокрушение в историята, докато пътувало, заедно с майка си и братята си в трета класа, за да отиде в Америка при баща си или е сензационен фалшификат?

От 2021 г. ще е възможно туристи да се гмуркат до останките от "Титаник"

Първите резултати са положителни: бутилката изглежда наистина стара, производството е съвместимо с това от началото на ХХ век, както и качеството и химичните анализи на стъклото, според археологическата лаборатория. Аналогични са резултатите от пробата „въглерод 14“ върху капачката и върху хартията за писане. Спектроскоп е пресял мастилото: всичко изглежда достоверно от 1912 г., дори и квалифициран фалшификатор да е могъл да получи бутилка, тапа и хартия от онова време и да е използвал фалшиво мастило, пише БГНЕС.

От друга страна, това, което оставя учените най-озадачени, е почеркът на Матилд, който изглежда различен от обикновения курсив и непрекъснатата линия, която се преподава в училищата по това време. Това е нервно, почти фрагментирано писане, което изглежда повлияно от типографията. Но някои графолози твърдят, че Матилд е можела да поиска от възрастен да ѝ напише писмото. Или е била, може би, много надарено момиче за възрастта си и със способността да пише бързо и по-малко точно.

Компания може да извади телеграфа на "Титаник" от дъното на океана

Историята на семейството Лефевр: Франк, бащата, е бил миньор в Лиевен, в северната част на Франция. Много беден, той заминава през 1910 г. с един от синовете си Анселм, който е на 10 години, за да търси късмета си в Америка. Намира го във въглищните мини на Мистик, Айова, до такава степен, че две години по-късно е събрал достатъчно пари, за да плати пътуването до съпругата си Мари и още четири деца, всички загинали в корабокрушението. И епилогът на аферата „Лефевр“, разкрита от „Ле Паризиен“, е наистина трагичен: след като научил за корабокрушението и съществуването на две оцелели френски деца, Франк хукнал към Ню Йорк, за да попита дали са негови. Но той бил влязъл в Америка с фалшиво име и веднага след това бил репатриран във Франция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама