COVID-19 по света: Бързи тестове за влизащите в Гърция

11:30, 18 май 21 25 3795 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всички, които влизат в Гърция, ще бъдат тествани на граничните пунктове за коронавирус с бърз тест, съобщават от Министерството на здравеопазването в южната ни съседка. 

Падат още ограничения за пътуване в Гърция

Припомняме, че преди дни от външното ни министерство информираха, че българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекаран коронавирус (ако минали поне 2 месеца след края на заболяването и не повече от 9 месеца от него). Възможност за влизане в страната имаше и при представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията.

От днес във връзка с туристическия сезон по гръцките острови имунизират с еднодозова ваксина. С предимство са възрастните хора и работещите в туризма. Здравното министерство на Гърция съобщава и че медицински екипи започват да имунизират по домовете хора, които трудно се придвижват.

Гърция премахна голяма част от ограничителните мерки, но това не означава безотговорност, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис. Неочаквано за властите се увеличи прагът на заразяемост сред учениците. Към 400 училища са под карантина. От съвета за контрол на коровируса съобщават, че при констатиране на увеличен брой носители на вируса властите и през летния сезон ще налагат локдаун в рискови райони.

От днес за пътуване с ферибот се изисква документ за здравния статус на пътниците, пише БНР.

САЩ се въздържат от ваксинационните паспорти

Междувременно американската администрация все още не възнамерява да въвежда паспорти за ваксинация срещу коронавирус в страната. Съобщението бе направено на фона на новите препоръки на медицинския регулатор, позволяващи на напълно ваксинирани жители да не носят маски дори на закрито, съобщава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

СБЛЪСЪК: Ограничава ли ни „зеленият паспорт“?

„Тази нова препоръка не е променила нашето мнение, че федералното правителство няма да поеме тази роля (бел. ред.- за прилагане на паспорти за ваксинация). Частният сектор може да направи това. И това може да накара частния сектор да предприеме действия и ние вярваме, че би било подходящо за тях “, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Европейците със здравен сертификат от 15 юни

Припомняме, че в петък Центровете за контрол и превенция на заболяванията позволиха на жителите на страната, напълно ваксинирани срещу коронавирус, да не носят вече защитни маски, дори на закрито. Въпреки това много американци, дори тези, които са напълно ваксинирани, засега са предпазливи да ги изоставят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама