Лъчезар Борисов за скандала около ББР: Някой е подвел Кирил Петков

08:46, 18 май 21 / Политика 25 4001 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР). Това каза пред bTV бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов.

Петков обяви, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха вчера и имената на осемте фирми.

Ето кои са осемте кредитополучатели от ББР

Според Борисов е оповестена информация, която е банкова тайна. „Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс).

ДПС отрече Пеевски да има кредити от ББР

Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама