Служебният кабинет: Със строева крачка, ходом- МАРШ! Но накъде?

10:00, 17 май 21 / Политика 25 4894 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

През последните няколко дни, в основна тема се превърна служебният кабинет, назначен от президента. Ключовият момент предопределя и важността на този кабинет, която не се изчерпва нито с организацията на изборния процес (макар и това да е най-важната задача), нито с вменените му по конституция правомощия. Целта на Румен Радев бе да наложи диалог между опозиционните формации, разпръснати по целия политически спектър, които все пак имат негативно отношение към работата на ГЕРБ. Навярно, този кабинет ще свърши много повече от 45-то Народно събрание, което макар и носител на промяна, се оплете като пиле в процедурните кълчища.

Картите са раздадени: Новият кабинет е на ход

И така от новоизлюпения парламент, фокусът се измести върху президента Румен Радев. Всъщност, най-голям принос за насочването на прожекторите към личността му има не кой да е, а именно Бойко Борисов и цялата му партия ГЕРБ, чиято комуникационна стратегия през последно време се въртеше предимно около тази фиксация за п(Р)езидента. Е, след като централно място в словоизлиянията на най-голямата партия заема Румен Радев, то можехме ли да очакваме и другите партии да останат безразлични? Естествено, че тук хитрият ход на гербаджиите да принудят останалите играчи на публично изразено мнение по темата проработи, но не в тяхна полза. Партията „Има такъв народ“ нескрито изразява своето доверие в президента.

И ако подкрепата за Радев на БСП, коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ и останалите леви формации бе естествено предопределена, то будят интерес плахите одобрителни кимания на формации като ВМРО и коалицията „Демократична България“. Мотивите на двете са различни, но се базират на простия факт, че към този момент противниците на Радев автоматично влизат в кюпа на ГЕРБ, а това смъква проценти на предстоящите парламентарни избори. Така или иначе, с този служебен кабинет един от кошмарите на ГЕРБ се сбъдна. Важното е, всички да разберат, че търкалящата се по жълтите павета отговорност попадна в ръцете на президента, а дали това е добре или не - ще разберем след провеждането на изборите.

Вътрешните акценти- основателна чистка или реваншизъм?

Ако можем да определим служебния кабинет на президента с някаква посока, неминуемо е посока против и въпреки ГЕРБ, която напоследък все повече засилва опорката си за реваншизъм. Страх от какво е това? Първо, от функциониращо правосъдие, мост към което би могъл да бъде този служебен кабинет. Второ, страх от лично възмездие срещу Бойко Борисов и най-приближените му.

Като стана дума за правосъдие, трябва да се отчете, че през последните няколко месеца благодарение на протестите, темата стана императивна и вече не е заклещена между няколко жълти павета... Редно е да се отбележи, че настоящият министър на правосъдието, член на БСП и нейния Национален съвет, няма публични изказвания по темата за главния прокурор. Разбира се, липсата на изказвания от страна на Янаки Стоилов буди притеснения у всички, които ясно протестираха за неговата оставка. В същото време, зам.-министър на правосъдието стана Иван Демерджиев, който е председател на Адвокатска колегия- Пловдив, категорично противопоставяща се на Иван Гешев. Към този момент, БСП откликва в подкрепа на предложенията на „Демократична България“ за премахването на специализираните прокуратури и съдилища, но предстои да видим дали тенденцията за реформирането на правосъдието чрез ясна отчетност ще продължи с подкрепата на левицата и другите опозиционни сили в следващото 46-то Народно събрание. Ако доверието в съдебната ни система бъде системно подобрено, то след години няма да има нужда да обсъждаме масови чистки и рокади при всяка смяна на властта.

НАП с нов шеф - финансист и културист

Само за няколко дни служебният кабинет направи ключови уволнения. Министърът на вътрешните работи уволни административния секретар на МВР и директора на дирекция „Инспекторат”. Министърът на икономиката пък премахна от пост изпълнителния директор на и без това спорната Българска агенция за инвестиции. Ключови бяха и уволненията на шефката на НАП Галя Петрова и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Навярно тези промени в ръководните постове в институциите ни ще продължат с пълно темпо. Трябва ли обаче тези важни уволнения от кабинета „Янев“ да плашат толкова? Категорично не. Никак не е адекватно лица без никакъв опит и/или доказана некомпетентност, паразитиращи около хранилката на властта, да разширяват обхвата на процесите по калинкизиране на държавните служители. От ГЕРБ говорят за реваншизъм и навярно бързо случващите се промени спомагат за негативната конотация при извършените уволнения. Удобно обаче пропускат фактите по темата от времето на Росен Плевнелиев и Георги Близнашки, който в първите 10 дни от служебното си правителство уволни над 200 души.

Питам се обаче дали не се нагледахме на 10 години реваншизъм? Нима не бяха уволнявани неудобните за властта служители? Нима не беше спиран достъп на добрите кадри чрез фасадните конкурси? Нима не бяха назначавани откровени некадърници, чиято лоялност се лее като разтопена лой в коридорите на държавните ведомства? Естествено, че да. Това, което трябва да буди опасения е дали новоназначените са от същата порода. И тук, основателно общественото внимание е насочено върху компетенциите и чистотата на биографиите на новите заемащи тези постове. Забележете, част от лицата са нови на конкретния пост, а не в самите институции. Ако от ГЕРБ са имали адекватно основание за уволнение, къде са спали досега? Разбира се, от партийната пропагандна машина веднага се изляха спорни положения в кариерния път на част от новоназначените и ако това не е реваншизъм, то следва да бъдат проверени слуховете. А при наличие на неспазване на законите и конфликт на интереси, то служебният кабинет следва да предприеме конкретни действия. Важното е да не бъде допусната една подмяна на изключителни партийни интереси с друга идентична такава. Казано ала Божинката „Държавните служители трябва отново да придобият усещането, че са държавни служители“. Нещо повече, трябва да имат свободата да прилагат експертизата си, вместо с нея да обличат покъртителни политически решения.

Друг основен момент се оказа изненадващият за мнозина подбор на министри на икономиката и финансите, които имат десен профил. Предприемачът Кирил Петков и икономистът Асен Василев ще имат нелеката задача да осветлят положението с държавната хазна. Тъй като дори и по тази линия има противоположни мнения от страна на Кирил Ананиев и компания и доскоро опозиционните експерти в областта. Макар и считана за реваншизъм от страна на доскорошните управляващи, ще бъде наложителна една адекватна ревизия и за следващата актуализация на бюджета, която ще трябва да приеме новото Народно събрание. Комуникационната стратегия ще бъде ключова в широкото разпространение на тезата, че точно сега не е моментът за популистките пенсионни надбавки от 50 лв. Не е добър признак, че служебният кабинет реши да не спира тяхното раздаване.

Външните акценти- САЩ, Руската федерация и ЕС

Не е изненадващ ход на президента да назначи генерал за служебен министър-председател, въпреки това отново разбуни духовете. „Трябва ли ни пак генерал? Не ни ли писна вече от генерали?” и т.н. бяха основните критики по личността на Стефан Янев. Проблемът в мислите на негодуващите бе предимно ценностно натоварен със страха от генерал от съветски тип. Набързо спретнатата визита на служебния министър-председател при посланика на САЩ в България Херо Мустафа сякаш охлади страстите на русофобите. Моят призив към тях е да не се притесняват чак толкова много. За два месеца няма как да се достигнат резултатите от 10-годишното Бойково послушание пред Кремъл, който чинно изпълни руските интереси в държавата ни. Най-очевиден пример за това е построяването на „Турски поток“, заради което и самият лидер на ГЕРБ вече изглежда ненужен. Обратен ефект бе постигнат при приятелите на Руската федерация, които сякаш очакваха още по-голямо приветствие на братството между двата народа в лицето на този служебен кабинет и новата ярка фигура на посланика Елеонора Митрофанова. Най-вероятно, именно нейното пристигане в България породи и по-очевидните опити на САЩ да влияят на политическия ни процес. Освен редовните становища за върховенството на правото и корупцията, срещите на Херо Мустафа с представителите на властта зачестиха. Така или иначе, интересите на САЩ в региона, предопределят виждането, че подкрепа може да се дава така както на десни, така и на леви политически формации и личности. Не изключвам възможността САЩ да пренасочат влиянието си и към левицата. Неслучайно, нови откровено проруски проекти се появиха на сцената през последните месеци, като пик в това отношение бе опитът за реабилитиране на Жан Виденов.

Жан Виденов създава партия

По отношение на ЕС, ситуацията също се променя. Заместник министър- председателят по управление на европейските средства, неправилно наименуван от няколко медии „вице по плана за възстановяване“, всъщност ще трябва да работи върху измененията по същия този план, който ГЕРБ не пожела да обсъди по същество по време на създаването му. Със сигурност ще бъде направен опит за социализирането му, предвид вменените от президента задължения за имплементирането на редица негови проекти. Нека да припомним, че този план не е поредната бюрократична хартийка, която ще хваща прах в подземието на някое ведомство. България, както и другите държави членки, ще получат безпрецедентни по мащаб средства, които ще са структуроопределящи за развитието на държавата ни. Атанас Пеканов ще има ужасно трудната задача да начертае стратегическо разходване на средствата и най-вече да го съчетае с безупречен тайминг, базиран на българските приоритетни мерки и потоците от средства, които страната ще получи след евентуалното приемане на плана от квалифицирано мнозинство в Съвета след оценка на Европейската комисия.

Служебният кабинет: Със строева крачка, ходом- МАРШ! Но накъде? Отговорът е прост. Не натам, накъдето се бяхме запътили. И ако неспокойната ситуация буди съмнения във вас, то се подгответе на 11 юли да вземете едно информирано решение чрез гласа си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама