Превратът от май 1934 година

09:00, 16 май 21 / Поглед назад 25 3537 Шрифт:
Станислав Бояджиев

Парадоксално, но едни от най-спокойните и богати години в Третото българско царство са предшествани от военен преврат. Сред ръководителите са и "обичайните заподозрени" - популярните в армията и вече "изпечени" в един предходен преврат, офицерите Дамян Велчев и Кимон Георгиев. Политическите възгледи и на двамата клонят към крайно дясното. Активни членове са в Военната лига на запасните и действащи офицери, а К. Георгиев ръководи и политическия кръг "Звено". Отговорни за преврата са именно тези две организации. Изненадващо, този път проф. Александър Цанков, който е ръководил Деветоюнския преврат през 1923 г., подкрепя действията на офицерите, но не така активно, както първия път. Професорът, спечелил през 1923 г. прозвището "кръволок" и партията му Демократически сговор са тези, от които се е очаквало да вземат насилствено властта, но Звено ги изпреварва. Цанков е отстъпил лидерството на по-младия с няколко години Кимон.
 
Противостоящи в Народното събрание, през годините предшестващи преврата, са Демократическият сговор на А. Цанков и победилата на изборите през юни 1931 г. коалиция Народен блок. Загубилите затъват в противоречия и още на следващата година се разпадат. Нищо чудно, предвид възникналото напрежение още в началото на сформирането на тази партия (от четири други) през лятото на 1923 г. Най-ясно разграничени са групите около професора "кръволок" и тази около банкера Буров. Последният е най-близък с оглавяващия три правителства дотогава и номиниран за Нобелова награда за мир политик Андрей Ляпчев. Обичайните вълнения в парламента ескалират през 1934 г. в правителствена криза. Във външен план положението през тази фатална за демокрацията година също е незавидно. Още през февруари в Атина е сключен военно-политически пакт, наричан Балканска Антанта, от съседите ни Турция, Югославия, Гърция и Румъния, и който очевидно е насочен срещу България. Друга сериозна предпоставка за преврата е смяната на военния министър от цар Борис ІІІ Обединител. На поста е назначен председателят на Военната лига Атанас Ватев. Датата е 9 май. Остават по-малко от десет дни до преврата. Уволнени са висши офицери, а Генералният щаб, Военната канцелария и Софийският гарнизон се оказват с нови началници. Положението става неудържимо.

Съществуват свидетелства, че превратаджиите са обсъждали сценарий, според който ако дворецът се противопостави, царят и семейството му да бъдат убити или най-малкото да се стигне до принудителна абдикация. Надделява по-разумното, вероятно поради огромната популярност на монарха. Вечерта на 18 май полковник Тановски уведомява Н.В. Борис ІІІ за извършването на преврат и го уверява, че не е насочен към институцията и личността му. Установен е контрол над всички поделения и гарнизони в страната, а София е блокирана от армията. В 5.00 часа сутринта на 19 май Кимон Георгиев и Пенчо Златев застават пред царя и в продължение на два часа му разясняват намеренията си за управлението на България. Тогавашният премиер Никола Мушанов се съгласява (след като го арестуват) същия ден да върне мандата за съставяне на правителство, а царят подписва поднесените му укази за разпускане на НС, суспендиране на конституцията, назначаване на ново правителство и уволнение на неудобните за новата власт висши офицери.

На деветнайсети май в България вече има нов ред и правителство. Партиите са разпуснати. Страната започва да се управлява с помощта на наредби, които имат силата на закони. Премиер е Кимон Георгиев. Всичко изглежда стабилно, но за дни. Още през есента сред превратаджиите се оформят последователи на две възможни посоки - промонархическа и прорепубликанска. Всяка със своите влиятелни поддръжници. Генерал Пенчо Златев е лицето на монархистите, а съвипусникът му Дамян Велчев - на застъпниците за република. Кимон Георгиев и Дамян Велчев взимат страната на републиканците и се опитват да отстранят Златев, но Военната лига се намесва и Велчев остава в изолация. Армията се оказва по-силната и в началото на следващата година звенарите са заменени с военни. Кимон Георгиев е принуден да подаде оставка и на неговото място се настанява, но само до април, генерал Пенчо Златев. През този пролетен месец хората с пагони губят чувството си за мяра и интернират на остров Света Анастасия група от доскорошните другари. Сред тях са бившите премиери Кимон Георгиев и Александър Цанков. В знак на протест някои министри подават оставка, с което предизвикват поредната правителствена криза. Това благоприятства намесата на царя на българите, който успява да отстрани на свой ред военните и съставя кабинет с министър-председател цивилния учен-ботаник Андрей Тошев. През есента Дамян Велчев прави неуспешен опит военните да си върнат властта.

Премахването на конституцията и партиите се оказва удобно за цар Борис ІІІ Обединител, който с помощта на искрената народна любов и назначаваните от него правителства, управлява спокойно до самата си, за съжаление, преждевременна смърт през август 1943 г. Все пак мажоритарни избори се провеждат, а в Народното събрание се обсъждат и приемат закони от мнозинството и от малцинството на Негово Величество. Така правителството се "радва" на легална опозиция. Конституцията се оказва забравена.

Следвайки събитията от онези години, лесно може да се перифразира популярния израз "революцията изяжда своите деца" с "превратът изяжда постовете на своите деца". Уникален е случаят на политическата фигура Кимон Георгиев, който след атентата в църквата "Св. Неделя" определя българските комунисти като "изчадия, подготвящи смъртен удар срещу България". И именно той е не само сред активните участници в следващия преврат през септември 1944 г., но и се озовава отново пръв на поста министър-председател. През фаталната 1944 г., с  негова, както и на Съветската армия, помощ "смъртният удар" е нанесен от Българската комунистическа партия. България е превърната в безгласен сателит на червена Москва, а българите се оказват с отнети основни човешки права и свободи за десетилетия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама