Кадрови рокади в МВР

10:17, 14 май 21 / Политика 25 4276 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Рокадите в МВР започнаха още от първия ден на встъпването в длъжност на служебния министър Бойко Рашков. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев бяха сменени тримата заместник-министри на вътрешните работи. Освободени са Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. Местата им заемат Енчо Мирчев, Емил Ганчев и Венцислав Катинов.

Освободен от длъжността е и административният секретар на силовото ведомство Бойко Славчев. Той се разделя с поста си поради придобито право на пенсия, гласи съобщението на пресцентъра на МВР. Славчев бе административен секретар от 2015 г. – годината, през която с промени в Закона за МВР бе създадена длъжността. Той се занимаваше и с обществени поръчки, като бе разпитван за свидетел по разследването за покупка на джипове за МВР, започнало след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че трябва да се върнат над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите.

Агенцията по инвестициите: обвинения в реваншизъм и нахлуване по мутренски

Освободен от длъжност е и директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев. Причината е същата - придобито право на пенсия. Гешев обаче се оказа, че е в болничен от вторник заради усложнения след преболедуван Covid-19. Той разказа пред bTV, че е търсен, за да му бъде връчена заповед за уволнение. Той отхвърли тезата, че болничният му е свързан с встъпването в длъжност на новото служебно правителство.

Гешев разказа още, че е уволняван и преди - през 2017 г., отново по време на служебно правителство. Въпреки това сега е изненадан. Не намира законово основание за това и твърди, че ако е дисциплинарно, трябва да има проверка. „Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции. Целта е да се овладее Инспекторатът на МВР, защото извършва основните проверки и в тях установяваме нарушения“, заяви Гешев.


Снимка: БГНЕС

Председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов заяви пред bTV, че чистки в МВР няма. Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

Маринов сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство. „Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерий е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 14:25, 14 май 21

Провокиран от това чеДържавата е в тежко финансово състояние Не доумявам как шефове на висши ръководни длъжности придобили право на пенсия ане малко от тях не само че са придобили но сия получават и продължават да заемат длъжностите като АПЗ .и източват бюджета на МВР.
вСЕКИ ДЕ ЩО Е ПРИДОБИЛ ПРАВО И ТЕЗИ КОИТО СИ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ .

2 Анонимен 14:38, 14 май 21

Основавйки се на приказката за шуробаджинащината и корупцията в МВР ще споделя някой факти ..
Без контролиран Вот изборите кмета Николов нямаше да ги печели с 75 процента ..
Впоследните дни чета и всоц.мрежи и ТВкак ръководни служители от МВР се жалват че са уволнени -пенсионирани ..
Соснование всеки що е придобил право и оня които не само че са придобили и я получават като АПЗ Задължително да бъдат освободени .пенсионирани .
Вмвр вСЕКИ ВТОРИ Е апз ИМА И ТАКИВА ОТДАВНА ПРЕХВЪРЛИЛИ ПЕНСИОННАТА ВЪЗДРАСТ

3 Анонимен 14:47, 14 май 21

Държавата в тежко финансово състояние и слугите на ГЕРБ трябва да бъдат отстранени от Държавната администрация

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама