Уволнената шефка на БАИ си пазела място във фонд „Земеделие“

15:30, 14 май 21 25 4912 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Само ден след официалното встъпване в длъжност на служебното правителство се появиха обвинения в реваншизъм. Оказа се, че служебният икономически министър Кирил Петков е сменил шефа на Българската агенция по инвестициите (БАИ). Начело застава Стамен Янев, бивш зам.-министър в последния кабинет на Бойко Борисов, който и преди е бил шеф на агенцията.

Министър Петков аргументира връщането му на поста с опит, както и познанството му с екипа на агенцията. „Искаме да имаме максимална ефективност. Искам да съм сигурен, че хората, които са там, имат дългогодишен опит“, заяви той, цитиран от „Дневник“.

Рокадата обаче бе посрещната с възмущение от Десислава Трифонова, която до момента е била директор на агенцията по инвестициите. Вчера пред журналисти тя разказа как Стамен Янев е нахлул „като мутра“ в кабинета й, откъдето е била изгонена. Трифонова посочи, че в заповедта за уволнение няма мотиви.

В ефира на bTV тя заяви: „Приемам уволнението си като реваншизъм спрямо мен и спрямо правителството, което ме е назначило. Не съм член на никоя партия“. Трифонова е учила за юрист в Софийския университет и твърди, че има голям опит в управлението на големи потоци от финанси. Назначена е на поста от бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Десислава Трифонова не смята да търси правата си в съда. 

А ето и развръзката...

Оказа се обаче, че Трифонова от 3 години си пази щат в Държавния фонд „Земеделие“. След уволнението й на 13 май мигновено е била върната там. На фона на тази развръзка разиграната сценка пред медиите изглежда съмнителна. 

„От 3 години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд ЗемеделиеСега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие, коментира пред Mediapool Васил Грудев, шеф на държавния фонд.

Десислава Трифонова е възстановена като експерт в дирекция Договориране на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година.

Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск, добави Грудев. Реално обаче няма никакви гаранции, че Трифонова ще се съобрази с молбата му. 

Баща на Десислава Трифонова е съдия Цветанчо Трифонов, който се прочу с факта, че няма нито един ден опит като редови магистрат, а бе избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй през 2015 г. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно.

Дипломата му по "Право" от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа.

Преди да стане съдебен шеф той е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама