Народното събрание с нов „пребоядисан“ сайт за близо 150 хил. лв.

09:30, 13 май 21 / Политика 25 3798 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Нapoднoтo cъбpaниe имa oбнoвeн yeб caйт. По ирония на съдбата рeдизaйнът мy cтaна фaĸт вчера, когато пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв разпусна 45-я пapлaмeнт и пpeдcтaви cъcтaвa нa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo. 

Председателят на досегашното Народно събрание Ива Митева обяви, че основният акцент в новия сайт са информационните досиета по всички закони, пряко свързани с въвеждане на правото на Европейския съюз. По този начин всеки ще може да види какъв акт на ЕС се транспонира, има ли процедура по нарушение и какво е конкретното изменение, подчерта тя. 

Митева добави, че следващият етап на развитие на обновения интернет портал е консолидарането на българското законодателство. От думите ѝ стана ясно, че само три държави нямат такова консолидарано законодателство, сред които и България.

Парламентът превзема Facebook

Всеки трябва да има възможност да влезе на сайта на Народното събрание и да намери законите в актуалното им състояние към съответната дата“, заяви Ива Митева. Председателят на парламента отбеляза още, че една от идеите е в бъдеще под името на конкретен депутат да има публични данни за това какъв законопроект е внесъл, какво предложение е направил и как е гласувал.

Обновеният интернет портал на Народното събрание работи на всички съвременни платформи, като позволява и достъп на хора с увреждания. Прякото предаване на пленарното заседание е изнесено на стартовата страница и до него се визуализира програмата за улеснение, обясниха от пресцентъра на институцията. Порталът съдържа над 4 млн. записа и поддържа архив повече от две десетилетия. Официалната интернет страница на законодателната институция генерира средно по 10 000 уникални посещения на ден. 

На пръв поглед, без претенциите да бъде професионален, новият сайт работи и изглежда доста по-добре от предишния. Отваря се нормално както от компютър, така и от мобилно приложение. Няма съобщения за бисквитки, но е възможно и да не използва такива. Сигурността му също изглежда добре, защото сорс кодът му не е видим. А това би затруднило евентуална хакерска атака. Някои функционалности обаче не са доразработени. Тана например повечето рубрики не се разгръщат в пълния им вариант. Липсва достъп и до някои файлове. 

Прави впечатление и че основният цвят, заложен в дизайна, е синият. Което ни напомня за новата пленарна зала в бившия партиен дом. За ремонта й бяха дадени над 23 млн. лева, а заседанията продължиха едва няколко месеца. Сега пустее, тъй като 45-ят пapлaмeнт избра да заседава в сградата на площад „Народно събрание“. 

Първото заседание на парламента ще е в старата сграда

За направата на сайта също е заделена немалка сума пари - 149 690 лева без ДДС, чрез обществена поръчка с европейско финансиране. 

Народното събрание има сайт от 1996 г., като предходното обновяване е осъществено през 2010 г., отново с европейски пари. Тогава за редизайна са отишли още повече - 239 760 лв. 

Изпълнител на последните поръчки е „Индекс България“. Наша проверка показва, че средната цена за редизайн на сайт е в пъти по-ниска - от 2 000 до 50 000 лв. На сайта на фирмата поръчител обаче няма обявени цени, а самият му дизайн е изключително стар и нефункционален. 

Новият изглед на сайта не се хареса от всички и бързо си навлече критики. 

„Платили сме 180 000 лв. с ДДС за обновяване на сайта на парламента. Бърз преглед показва неработещи функционалности, непреведени от английски съобщения, куп дребни детайли за доизчистване. Нищо ново за IT поръчка на държавата“, коментира във Facebook вече бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. 

Според него сайтът не струва нито 180 000 лв., нито 50 000 лв. „Недоумявам защо е нужно от всичко да се краде. Не разбирам защо като се взима толкова голяма сума поне работата не се свърши качествено? Отговорът е, че тези хора толкова могат. Да, те могат да сменят думата асфалт с „дигитализация“, но това не помага на процеса, просто му слага фалшива рамка. В парламента казах на хората в ГЕРБ, че крадат от "Автомагистрали ЕАД" и те се обидиха. Ами да, крадете. Правите го безогледно и арогантно. Време е това да спре, а злоупотребите на тази власт най-после да стигнат до прокуратурата и съда“, написа Мирчев.

Остра реакция имаше и от програмиста и анализатор на отворени данни Боян Юруков. По думите му в новата версия са махнати всички наченки на отворени данни. „Липсва всякаква възможност за сваляне на информация. В предишната версия имаше начин да се свалят данните на законопроекти, депутати, участия и прочие. Сега бутоните липсват. Намерих как да сваля данните, но са скрити. Страниците се създават динамично, което освен лоша практика за такива портали, пречи на проследимостта“, отбеляза той в своя Facebook. 

Като грешка отчита и това, че стенограмите и гласуванията не са четливи и проследими. „Още при поръчката на предходния сайт имаше точка за индексиране на клиповете и свързване на всяко изказване и глас с конкретния депутат и точка или закон дискутиран в пленарна зала. Не беше направено от изпълнителя, а просто прието ей така като свършено. Така информацията за гласуването на сайта е практически неизползваема, посочи програмистът.

По думите му сайтът е просто пребоядисване на стария с влошаване на проследимостта, скриване на отворените данни и ограничение върху използването им. Едни пари тука за харчене. Нищо повече“, заключи Юруков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама