Първото заседание на парламента ще е в старата сграда

17:35, 13 апр 21 / Новият парламент 25 3727 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април от 9.00 часа новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се утре указът да бъде обнародван в извънреден брой на "Държавен вестник", съобщиха от президентството.

Клетвата ще се състои в старата сграда на Народното събрание. Предложението е дошло от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „За“ това решение са се обявили всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ. Предстои народните представители да гласуват дали и останалите заседания на новия парламент да не се провеждат на пл. „Народно събрание“, съобщи bTV.

„Държавен вестник“ обнародва списъка с новите депутати

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото народно събрание това е Мика Зайкова от "Има такъв народ". Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването, като държавният глава ще отправи обръщение към народа и Народното събрание. Очаква се изявления да направят представители на представените в парламента партии и коалиции. След това ще бъде избран председател.

Преустройството на зала „Света София“ в бившия Партиен дом струва малко над 23 млн. лв. – 23 039 041 лв. Над главите на депутатите има стъклен покрив за почти един милион лева - с допълнително затъмнение, за да се ограничи пряката слънчева светлина.

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

В новия парламент ГЕРБ ще има 75 депутати, „Има такъв народ“ – 51, а БСП – 43. Четвърта политическа сила е ДПС с 30 мандата, а „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са съответно с 27 и 14.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама