Очаквано и без почести: Ротациите в ГЕРБ

10:00, 12 май 21 / Политика 25 3432 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Йорданка Фандъкова и Димитър Николов – едни от най-успешните кметове на ГЕРБ (поне по изборни резултати) и знакови лица на партията, напускат зам.-председателските постове. Или по-точно биват отстранени от лидера Бойко Борисов, като все пак остават членове на ръководството. Лидерът оправдава решението си с трудностите в комбинирането на партийните и общински задължения, но предвид че и двамата го правят повече от десетилетие, това не може да бъде резонен довод.

Основният въпрос е дали наистина смяната им е породена от слабите резултати в София и Бургас (в столицата ГЕРБ загубиха два от трите МИР-а, в Бургас около 26 хил. гласа) или става дума за вътрешнопартийни дрязги между тях и Борисов. Ако е така, то изборният крах просто се използва като удобна предпоставка за ротации, но в крайна сметка за подобен конфликт няма доказателства, така че всичко остава в сферата на спекулациите.

Все пак решението да останат членове на ръководството е добър компромис, с работата си и двамата градоначалници са имали ключова роля за това ГЕРБ да е най-силната политическа формация повече от десетилетие, а в много отношения техният принос е по-значим от Борисовия. Всъщност той единствено стъпва на успехите и еднолично обира лаврите от работата именно на хора на Фандъкова и Николов. Заслужават поне шпалир на изпращане...

Да наблегнем на евроатлантизма и дясното – новите заместници на Борисов

Новите зам.-председатели на ГЕРБ са Томислав Дончев и Даниел Митов. От гледна точка на вътрешнопартийната атмосфера изборът на Томислав Дончев, основен заподозрян като архитект на дворцовия преврат срещу Цветан Цветанов, все пак изглежда логичен и заслужен, предвид дългата му кариера в ГЕРБ. Но изборът на Даниел Митов определено може да има негативни последици върху настроенията в партията.

Промените в ГЕРБ: Кой си заслужи място на масата на Борисов?

В миналото той е бил член на ДСБ и ДБГ, бил е критичен към Бойко Борисов, а за капак е член на ГЕРБ от едва месец. Борисов мотивира решението си с евроатлантическата ориентация на Митов, а изборът му цели да изпрати ясен сигнал (и зов за подкрепа) към европейските партньори на ГЕРБ за посоката на развитие, която ще налагат от партията. Въпреки това едва ли дългогодишните и отдадени функционери на ГЕРБ гледат на резкия възход на Митов с добро око. Подобни ходове нерядко имат демотивиращ ефект върху партийните структури и ръководства.

За назидание

От Изпълнителната комисия си тръгва Менда Стоянова, споменавана като вносител на промените в Закона за хазарта в услуга на Васил Божков; Пламен Нунев – областен координатор за Русе, където ГЕРБ загуби около 14 хил. гласа; както и Красимир Велчев, който не намери място в листите на партията. Сред новите членове са бившите министри Деница Сачева и Костадин Ангелов, както и Вежди Рашидов и Илтер Садъков.

Големите липсващи

Изненадващо и може би незаслужено едно от най-активните и лоялни остриета на партията, както и председател на Младежката организация – Георг Георгиев, не намира място в новото ръководство. Други основни фигури, които засега остават извън Изпълнителната комисия, са Екатерина Захариева, Десислава Атанасова, Тома Биков и др.

Борисов за комисията по ревизия: Арбитражен съд между бизнесмени

Ораторът Борисов

Разбира се, в края на конференцията партийният лидер държа дълго слово, в което за пореден път подчерта постиженията на управлението си, международното признание и свършената работа. Не пропусна и да критикува машинното гласуване, опонентите си и тяхната подготовка по редица направления, както и критичните към ГЕРБ медии, набеждавайки ги в „Гьобелсова пропаганда“. Борисов също така загатна, че следващите два месеца са от фундаментално значение и призова за пълна мобилизация, добронамереност, твърдост и евроатлантизъм. Не пропусна да похвали и да благодари на парламентарната група за „отстояването на разума в този зверилник […] при тези обиди“, визирайки 45-тия парламент.

Най-заслужената рокада няма да се състои

Измежду всички в партията, всъщност най-заслужено би било именно оттеглянето на Бойко Борисов. Партията отбеляза най-ниския си резултат на парламентарни избори, всички компроматни скандали около премиера генерираха огромна анти-ГЕРБ енергия, а моделът им на управление е все по-изчерпан и буди все по-широко недоволство. В допълнение самият Борисов номинира друг министър председател, което е ясен знак за настроенията в страната.

Подобни обстоятелства биха били повече от достатъчни за оставката на всеки партиен лидер във всяка една държава, чиято демокрация не е фасадна, а политическата култура не е със (пост)социалистически белези. Но Бойко Борисов на лидерския пост е единственото сигурно явление в партия ГЕРБ. Все пак той е човекът-партия и без него политическият проект ГЕРБ трудно би могъл да просъществува.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама