Американски съд гледа иск на слон

13:10, 09 май 21 / Любопитно 25 3322 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съд в Ню Йорк постанови съдебно дело от името на слона Хепи, който живее в зоопарка в Бронкс. Искът е заведен от активисти за правата на животните от фонда Nonhuman Rights Project („Проект за правата на не-хора”), на чийто сайт е съобщено за съдебния процес.

Отбелязва се, че това е първият път в историята, когато англоговорящият съд ще разгледа иск, подаден не от името на човек. Проектът се опитва от 2018 г. да заведе дела от името на Хепи, но досега всички съдилища са ги отхвърлили.

Кои са най-дълголетните животни?

Историята на слона беше разказана от портала Curbed през март. Животното е донесено в зоопарка през 70-те години. Сега Хепи живее в отделно заграждение с площ от 81 акра. Служителите на зоологическата градина трябвало да я отделят от слоницата Пеги, защото често се карали.

Фондът смята, че държането в заграждение нарушава правата на слона. Той настоява съдът да постанови преместването на Хепи в специално убежище за слонове. Защитниците на правата на животните се надяват слонът да се превърне в първото животно в света, чието право на свобода ще бъде гарантирано в съда.

Борбата за правата на слоновете не е от днес - пакистанският слон Каван бе наречен най-самотният в света. След смъртта на женската той живее сам в тясна клетка, където не му бе позволено да общува със себеподобните си и бе принуден ежедневно да прави изпълнения пред посетителите. Пет години бяха необходими на защитниците на правата на животните, за да осигурят прехвърлянето на Каван в камбоджанско убежище за слонове. Успехът на кампанията до голяма степен се дължи на участието на певицата Шер в разрешаването на проблема.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама