Всеки трети човек - изложен на земетресение

15:00, 08 май 21 / Любопитно 25 2242 Шрифт:
Василена Йорданова

Всеки трети човек в света е изложен на земетресение. Броят на застрашените почти се е удвоил през последните 40 години. Средно земетресенията причиняват икономически загуби за около 40 милиарда долара всяка година поради унищожаването на производството и нарушаването на трафика. Ето защо знанията за сеизмичната активност сега са с по-висок приоритет от преди.

Тази седмица една от най-големите застрахователни компании в САЩ, FM Global, публикува най-изчерпателната карта на рисковите области в светаКартата показва зони, маркирани в цвят въз основа на периода на движение на почвата, причиняващо щети - на всеки 50 години, на всеки 100, 250 и 500 и повече от 500 години, съобщи БГНЕС.

Свойствата на почвата играят важна роля при земетресение. При движението на сеизмичните вълни през земята те се движат по-бързо през твърди скали, отколкото през мека почва. Когато тези вълни преминат от твърда към мека земя, тяхната амплитуда се увеличава и по-голямата вълна причинява по-силни вибрации на земята. Зърнестите и наситени с вода седиментни слоеве под земята могат също да доведат до втечняване на почвата по време на земетресения, а почвата обикновено е твърда и се държи като течност, което води до срутване на сградите.

Тази карта отчита и нестабилността на сградите, за да се определят рисковите зони. Сеизмолозите често изтъкват, че не земетресението убива хората, а повредените сгради. Ако сградите са проектирани в съответствие със съвременните сеизмологични правила, с подсилени конструкции, тогава рискът е много нисък, дори да има силно земетресение. От друга страна, дори малко земетресение може да причини много жертви, ако например тухлените стени на старите сгради се срутят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка година Земята удрят около 1000 силни земетресения с магнитуд над 5,5. По-голямата част от тях се срещат там, където се засичат тектонични плочи или където сегменти от земната кора се движат един до друг. Малко земетресения се случват по разломи в стабилната вътрешност на плочите.

Според тази карта някои райони на света са високорискови зони, като американските щати Калифорния, Айдахо, Невада, Ню Мексико и Юта. Там са възможни земетресения по-силни от 7 по скалата на Рихтер, тоест земетресения, които могат да оставят опустошителни последици.

Райони като Нова Зеландия, Китай, Мексико и Латинска Америка са изложени на риск, тъй като в района са разположени най-активните вулкани там, където плочите се срещат или в близост до тази зона.

Що се отнася до Европа и Близкия изток, тъй като африканската плоча се придвижва на север, тя се сблъсква с европейската и азиатската плочи и по този начин създава сложни разломи и премества микроплочите около Средиземно и Червено море. С други думи Нидерландия, Франция, Швейцария, Италия и Израел са зони с висок риск.

Десетки жертви след опустошително земетресение в Индонезия

Когато става въпрос за Индия, индийската плоча се движи на север и се сблъсква с азиатската плоча, образувайки Хималаите. Процесът на изграждане на планините генерира много земетресения и увреждане, а зоните с по-малък риск са американските федерални щати Орегон и Вашингтон.

Тайланд, Малайзия, Сингапур и Австралия, които граничат с така наречения Огнен пръстен, също са в зоните с по-нисък риск. В Европа и Близкия изток Испания, Германия, Австрия, Унгария и Обединените арабски емирства са изложени на по-малък риск от опустошителни земетресения.

Също така рискован, но не прекомерно, е районът Отава-Монреал в Канада, където в редки случаи тектоничен трус може да активира отново откритите фосилни разломи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама