На изпроводяк: Борисов се похвали за добре свършената работа

13:42, 07 май 21 / Политика 25 3506 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни живот остават на кабинета „Борисов“ 3. Следващата седмица президентът ще разпусне парламентът и ще назначи служебно правителство, а премиерът в оставка най-накрая ще може да се похвали с изкаран пълен мандат на власт.

На прощаване Бойко Борисов събра и министри, и щаб за да отчете колко добре се е справил с управлението на държавата и кризата. Не пропусна и да се заяде с опонентите си, но всичко по реда си.

Пари има - действайте

Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината. Приходните агенции имат по-висока събираемост, а икономиката работи -  отчете премиерът. Всичко това, разбира се, е в резултат на разумните мерки на правителството, а държавата е изтеглила само 800 млн. лв. дълг при максимално допустими 4,5 млрд. лв.

Осигурена е и подкрепа за пенсионерите и за борещите се на първа линия с COVID-19. „Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, посочи Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът в оставка се похвали и с успех в борбата с контрабандата, а транспортният министър  - с първите плащания по концесията на летище София и с изплатените задължения на БДЖ.

Снимка: Правителствена пресслужба

Всички оперативни програми и финансови проекти работят, отбеляза на свой ред вицепремиерът Томислав Дончев, а Борисов не пропусна случая да напомни, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства.

Планът за възстановяване и устойчивост е представен на Европейската комисия още на 20 април, но не е подаден за официално одобрение. Това остава като ангажимент за служебното или следващо правителство, които могат да го коригират.

Икономическият министър отчете рекорден поток на преки чуждестранни  инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години. По думите му бизнес климатът в България се подобрява, а нивата на безработицата са достигнали своите предкризисни нива.

И с коронавируса се справихме

Здравният министър пък се похвали, че страната ни е на 20-омясто по заболеваемост в ЕС за последните две седмици. Малка подробност е, че България остава втора по смъртност в Европа, но то не се вписва в позитивната обстановка.

На свой ред Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни.

Здравният министър отчете, че  интересът към ваксинацията е голям и зелените коридори ще продължат заедно с ваксинационните фази. Според него ако продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет. Към момента обаче имунизираните у нас е под 900 хил. души, та за какъв точно темп говори, не става ясно.

Мълчанието на агнетата

Премиерът в оставка не пропусна да каже, че НАТО е изразила подкрепа и солидарност с България по отношение на дестабилизиращите действия на Русия. Той поздрави службите у нас за добре свършената работа и разкритикува президента Румен Радев и останалите политически сили за мълчанието им по темата с руските шпиони.

„Този много хубав филм „Мълчанието на агнетата“ го забелязвам тези дни…„До този момент кандидатът за президент Радев и върховен главнокомандващ няма коментар нито по темата Навални, нито по темата шпионски скандали. Темите не се коментират и от основните политически сили в българския парламент, които казват, че имат евроатлантическа ориентация“, коментира Борисов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама