Няма да има рязко повишаване в цените на тока, парното и природния газ

13:50, 07 май 21 25 2887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и енергийните доставчици, няма да бъде допуснато рязко повишаване на цените. Това обяви в пленарната зала председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Природният газ поскъпва

Той беше поканен за изслушване от партията „Изправи се! Мутри вън!“ поради  предстоящото от 1 юли увеличение на цената на парното и на тока. Оттам поискаха да чуят КЕВР и относно приемането на бизнес плановете на ВиК дружествата, които ще определят цените на водата за следващите пет години.

„В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че може да осигурява баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества“, каза Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ като представи пред депутатите високите увеличения, които искат топлофикациите от юли. Те достигат до над 100%.

Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите през 2020 г.

Бившият омбудсман посочи като пример и намалението на цената на газа, след като беше постигнато споразумение с „Газпром Експорт“. „Гражданите на София са спонсорирали столичната топлофикация с 25 млн. лева през тази година“, обясни Манолова.

Снимка: БГНЕС

Председателят на КЕВР обясни от парламентарната трибуна, че това е утвърдена практика при енергийният регулатор. „Всяка година енергийните дружества предлагат големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приемат единствено като информационна база по един напълно критичен начин. Защитаваме обществените интереси без да фалират енергийните дружества“, каза Иван Иванов като напомни, че миналата година топлофикациите са поискали средно повишение от 41%, а на тока 21%. По думите му Комисията е отхвърлила всички тези искания, като вместо това повишението е било само с 3%.

Той отбеляза, че от КЕВР са предупредили дружествата, че по никакъв начин разходи, които не са били необходими, няма да бъдат признавани. Иванов увери и че няма да има рязко повишаване на цената на природния газ, тока и парното.

Опасения, че може да има повишаване на цените изрази и енергийният експерт Иван Хиновски, депутат от „Има такъв народ“. Според него има заплаха за финансовото състояние на българската енергетика. „Популизмът в българската енергетика е изключително вреден, не само за енергетиката, но и за цялото стопанство“, отговори Иван Иванов, цитиран от БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама