Рекордни постъпления в НАП въпреки пандемията

12:30, 06 май 21 25 3233 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националната агенция по приходите (НАП) отчете рекордни приходи в бюджета в условията на продължаваща пандемия и при отложено за юни 2021 г., вместо до края на март, внасяне на корпоративния данък.

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в приходната агенция към 28 април 2021 година. Това е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. За сравнение, в края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв.

Защо се трупат здравни вноски на българи зад граница?

Към 28 април приходите са над 1,3 млрд. лв. данък върху доходите на физическите лица, 490 млн. лв. корпоративни данъци и 2,8 млрд. лв. ДДС.
Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване, посочват от НАП. 

Според изнесените данни най-високият ръст е на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – над 12 %, следван от данъка върху добавената стойност – над 10 %. Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от агенцията.

Заради кризата: 90 дни неплатен отпуск ще се считат за трудов стаж

Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.“, каза изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по повод рекордните постъпления.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама