Електронните рецепти се отлагат за 1 юни

13:50, 05 май 21 25 3132 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Болничната система все още не е готова за електронната рецепта, за това нейното въвеждане се отлага за 1 юни. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков. Той увери, че това ще е последното отлагане на системата. 

По думите му аптеките са почти готови да изпълняват електронни рецепти. Той отбеляза, че към момента са издадени към 100 хил., от които само 3 хил. не са изпълнени. 

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

Пенков поясни, че до въвеждането на този софтуер, до края на месец май, ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти. Изключение ще се прави след 1 юни само за хората с хронични заболявания, които имат 3-месечни рецепти на хартия.

Предстои решението да бъде обнародвано в „Държавен вестник“. Обнародването на предложението се очаква да стане до петък.

Това не е първото преложение за отлагане на въвеждането на електронните рецепти. След като стана ясно, че няма да има софтуерна готовност за това, здравният министър внесе предложение за отлагане на срока с 2 месеца, тоест електронните рецепти да влязат в сила от 1 юли. Това обаче не доведе до реално изменение. Изискването за изцяло електронни рецепти от май бе въведено с промени в наредба, обнародвани на 18 декември 2020 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама