МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

16:48, 20 мар 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”. Това информира БГНЕС.

С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама