ГЕРБ преиграват относно изборните промени

11:45, 04 май 21 / Политика 25 2774 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Има известно преиграване от страна на ГЕРБ по отношение на случващото се в парламента. Тази паника от тяхна страна ми се струва като кризисен пиар... Явно хвърлят целия си ресурс да дискредитират всичко, което това мнозинство произведе. Това заяви Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, в ефира на БНР. 

Борисов видя сговор за ЦИК, плаши с мигрантски натиск по границата

По думите му притеснителни са инсинуациите, че с промените в Изборния кодекс се върви към президентска република. Ще има промени в ЦИК, но не става нищо драматично. Повечето от промените са малки стъпки в посока модернизация на гласуването... Имаме големи проблеми с купуван и контролиран вот, по което не се работи ефективно. Нито е проучвано как се случва проблемът с невалидните бюлетини... Прекомерният фокус върху изборното законодателство идва твърде много. Трябва да се намалят очакванията, че чрез някакви промени в изборното законодателство ще променим коренно политиката в страната. Проблемите на страната са съдържателни и имат малко допирателни с тази тематика за изборните правила“, смята той. 

Новите изборни правила: По-малка ЦИК, машинен вот, повече секции в чужбина и още...

Относно мълчаието на „Има такъв народ“, Даниел Смилов отбеляа, че проблемът на партията е, че не излиза с достатъчно публична информация. „Поведението им носи големи негативи. Повече яснота в намеренията е задължителна в една демокрация“, подчерта Смилов. 

Той посочи още, че в следващия парламент вероятно „Демократична България“ и „Има такъв народ“ ще имат по-голяма представителност. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама