Дарител ли е на „Да, България“ фирмата, доставяща машините за гласуване?

17:25, 03 май 21 / Политика 25 2481 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Дарител ли е на „Да, България“ фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната? Такава теза изказа премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция днес.

Тази фирма е дарител на „Да, България“ – четете, то си се вижда кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутват. Нищо против нямам фирмата, но то си пише“, заяви лаконично той без да назовава името на компанията.

Борисов: В изборното състезание единият отбор ще има и съдиите

Това предизвика остра реакция от страна на Ивайло Мирчев, който в свой пост във Facebook отрече твърденията на Борисов. „Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт, като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната, е спонсор и е дарявала пари на „Да, България“. Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни“, категоричен е Мирчев.

„В пресконференцията си днес Борисов изрече десетки лъжи, направи серия внушения, които бяха безкритично приети. Имаме още много работа докато стигнем до момента, в който този лъжец и национален вредител бъде изхвърлен от обществения ни живот, а за действията си бъде разследван и съден“, написа още той.

По-късно от ГЕРБ дадоха нов брифинг, в който показаха разпечатка от Сметната палата, в която фигурира името Иван Тодоров. То съвпада с името на проф. Иван Тодоров, който е мажоритарен собственик на „Сиела Норма” - дружеството, което беше определено от ЦИК за изпълнител на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване на стойност 36 млн. лв.

Георг Георгиев от ГЕРБ обяви, че от негово име има дарение на стойност 100 лв. за онлайн кампания, както и инвестиция в биткойни. „От „Да, България“ са тези, които в момента забиват най-дълбоко меча си в стабилността и в правовата държава“, коментира той.

Последва нов отговор от Ивайло Мирчев. Направихме бърза проверка и съм длъжен да отговоря, че този Иван Тодоров, който имат предвид от ГЕРБ няма нищо общо със собственика на фирмата, която е за машините. Самият дарител няма нищо общо със самите машини. И ЕГН-то е различно от това на собственика на фирмата“. 

„Г-н Борисов ни каза, че сме аматьори в политиката. Сигурно сме, но вие сте аматьори дори в това да скалъпите подобен компромат. Първо обявихте, че този Иван Тодоров ни дарил цели 100 лева. Сега се оказа, че въпросният няма нищо общо със „Сиела Норма“, коментира Мирчев. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама