Природният газ може да поскъпне

16:31, 19 апр 21 25 2629 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Две седмици след изборите държавата най-сетне даде „зелена светлина“ на „Булгаргаз“ да поиска от енергийния регулатор по-скъпа цена на природния газ за април със значителните 13%. Утвърждаването на цената трябваше да се случи дни преди изборите, но изненадващо Министерството на енергетиката удължи назначената на 26 март проверка в държавния газов доставчик за това как са направени разчетите за исканото от дружеството поскъпване. Така, от 1 април българският пазар остана без цена на синьото гориво, а официализирането на искането за поскъпване остана за след вота, пише Mediapool.bg

Няма нарушения

При извършената проверка не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена в последствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.", обявиха от министерството, като добавиха, че следва „Булгаргаз“ да предприеме действия за утвърждаване на цена за април 2021 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране.

През март цената на горивото е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. Предложението на дружеството бе тя да се вдигне на 32.32 лв от април, което е съществена промяна, и то дни преди парламентарните избори.

Стара слава

Тактиката на правителството за дълги проверки при повишаващи се значително цени на газа не е нова. Същото се случи на 1 септември 2020 г., когато в условията на антиправителствени протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20%. Тогава също бе извършена проверка и нямаше цена на газа близо две седмици. Това доведе до хаос с фактурирането на продадените от „Булгаргаз“ количества газ. В крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното й дружество са наред и цената бе повишена.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама