Силното кафе и рап музиката подобряват рефлексите на шофьора

19:40, 01 май 21 / Любопитно 25 2992 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ново изследване установи, че слушането на рап музика и пиенето на силно кафе може да подобрят рефлексите на водача по време на шофиране. CX Lab и U Switch достигнаха до това заключение след провеждане на експерименти върху над 100 шофьори на автомобили. „Всички участници първо гледаха няколко видеоклипа от теста за възприемане на опасността и трябваше да натиснат бутон в момента, в който забележат някоя от опасностите на пътя“, казват авторите в доклада си за експеримента.

След като определили колко време отнема на всеки шофьор да реагира на опасността, участниците били помолени да повторят теста, но този път, след като изпият чаша силно кафе, слушат саундтрак с шума, който издават деца, докато играят, слушат рап, техно, хеви метъл, класическа или джаз музика.

Кои мъже най-често остават самотни до живот

Изследователите установяват, че кафето или кофеинът имат най-голям ефект върху шофирането, помагайки на шофьорите да спират със средна скорост от 70 метра в час при скорост от 70 километра пред онези, които не го консумират.

Втората най-значителна разлика във времето, необходимо за реакция на опасността от шофиране, е слушането на рап музика, която имала най-голям положителен ефект върху рефлексите от шест различни жанра и помогнала на участниците да спрат автомобила средно в отсек от 16 метра, съобщава „Ню Йорк Пост“, цитиран от БГНЕС.

Установено е също така, че жените реагират на опасността средно няколко секунди по-бързо от мъжете.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама