Писаните яйца не се ядат - те са любовни писма

13:06, 30 апр 21 / Любопитно 25 2993 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разпети петък е тъжен ден и от фолклорна гледна точка. Не се работи нищо. Вярва се, че на Велики четвъртък или петък се разпускат душите на починалите и те остават сред нас до Спасовден. Това обясни пред БНР доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология на БАН.

Тя припомни символиката на яйцето, както и на червения цвят, в който в четвъртък или в събота се обагря първото от великденските яйца. „Фолклорното мислене е богато и многозначно. Първото червено яйце се запазва до иконката, то има силата да спира градушка. То пази от зле очи, от змея. Някои го смятат за лековито. Слагало се е за малко и в раклата с чеиза на момата, та дрехите ѝ да светят като слънце“, припомни някои от вярванията доц. Тончева.

Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Навремето българите са правели обредни хлябове и са ги украсявали с яйца. Козунаците са привнесени от други култури, но вече се приемат като част от традицията, допълни етнологът.

Писаните яйца, характерни за Ихтиманско и Велинградско, се правят трудно, но стават интересни и красиви. Правели се в петък от моми и невести за съответния любим. Яйцата не се ядат, изпразват се предварително и се подаряват. Сравняват ги с любовните писма.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама