Разследват руска следа във взривовете в складове за боеприпаси у нас

16:00, 28 апр 21 25 3293 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата съвместно с ДАНС и главна дирекция „Жандармерия“ анализира някои от случаите, при които се установи сходство в четири от тях, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият е случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на „Емко“. Други два от случаите са от 2015 г. в с. Иганово, където е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г. в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул детонатори на „Арсенал“-Казанлък.

Какво е общото между Емилиян Гебрев и взривените чешки складове?

И при четирите случая и до момента не са установени причините, довели до инцидентите. При взривовете няма загинали хора.

Общото между тези случаи е, че унищожената продукция е собственост на „Емко“ на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна, пише БНТ.

Засечени са и шестима граждани на Руската федерация, които са пребивавали по това време в страната ни. Трима от тях вече са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

„Емко“: Прокуратурата иска да си измие ръцете с нас

Малко след брифинга на прокуратурата от „Емко“ излязоха с позиция, в която твърдят, че оттам се опитват да си измият ръцете с тях вместо да търсят истинските причини и виновници. 

А не прикрива ли нещо прокуратурата, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?“, питат от компанията.

От там уточняват, че са готови да предоставят в кратки срокове още по-подробна информация по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на България. Те припомнят, че заводите и складовете на компанията са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Кремъл очаквано отхвърли обвиненията на България

Русия отхвърли обвиненията на България и се опита дори да ги иронизира. Хубаво, че още не ни обвиняват и за убийството на ерцхерцога Фердинанд, коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC и БГНЕС.

Според него ЕС трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения. „Не би било зле ЕС да обясни на международната общност как всичко това се съчетава с международните конвенции и договори, които страните-членки на ЕС са подписали“, обобщи ръководителят на руската дипломация.

По думите му времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руските граждани за организирането на четири експлозии в оръжейни заводи, създава усещането, че София в своите обвинения е надскочила Прага.

„Самата времева рамка са последните 10 години. Ето какво излиза – или българската страна нищо не е подозирала и едва сега, след като в Чехия са се захванали със събитията от 2014 г., е решила да надскочи и чехите и да погледне много по-надълбоко в историческа перспектива, или те са знаели през цялото време, какво се случва, но по някакви причини на са дали гласност“, каза руският външен министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама