Правна комисия: Гласуваме с машини, ще има и видеонаблюдение

20:22, 27 апр 21 / Политика 25 2965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Гласуването на следващите избори ще е по нови правила. Депутатите от правната комисия одобриха на второ четене ревизията на Изборния кодекс, предложена от „Има такъв народ”. Дебатите продължиха близо пет часа.

Депутатите отхвърлиха предлоцението българите в чужбина да гласуват по пощата. 

Правната комисия: Президентът да назначава ЦИК

Въвежда се 100% машинен вот както у нас, така и извън България. Условието обаче е за поне 300 подадени заявления в секциите в чужбина и поне 300 избиратели в секциите в страната. Но хартиената бюлетина няма да остане в историята. В малки населени места ще се гласува по традиционния начин, хартията ще се ползва и от всеки, който е подал заявление, че не може да гласува с машина, съобщи Нова телевизия.

Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията и реда, по които да става. Техническото  обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет.

Решено бе на изборите за президент и вицепрезидент през есента на 2021. г. да се проведе първото експериментално електронно гласуване. Гласовете от него няма да се смятат към общия резултат, пише "Дневник".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама