Правната комисия: Президентът да назначава ЦИК

16:25, 27 апр 21 / Спорт 25 4032 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правната комисия в Народното събрание ще предложи на депутатите да подкрепят идеята на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) по предложение на парламентарните партии, но по определена от него процедура.

Днес се видя, че предложението се подкрепя от „Има такъв народ“ и ДПС, а ГЕРБ и БСП се въздържат. При гласуването в комисия не се разбра колко са гласовете „за“ и „въздържал се“, но председателят на правната комисия Радостин Василев обяви, че се приема. Предстои гласуване в пленарната зала.

„Има такъв народ“ с промени в Изборния кодекс, но не за мажоритарен вот

Предложението е в Централната избирателна комисия да няма представители на партиите в Европейския парламент, а само на тези в националния. Така съставът ѝ да бъде 15 души, а не 20, колкото е в момента.

Предстои да се приеме текст, според който след обнародването на закона президентът трябва да назначи нова изборна комисия до 14 дни.

Така ако промяната събере подкрепа и в пленарната зала, във втората половина на май Румен Радев трябва да назначи нови членове на ЦИК. Това обаче едва ли ще засегне сроковете по очакваните предсрочни парламентарни избори през юли, тъй като е записано, че старата комисия изпълнява функциите си до назначаване на новата. Освен това според изказванията на заседанието днес е възможно някои от партиите да предложат някои стари членове, пише „Дневник“.

Според ГЕРБ президентът ще има конфликт на интереси, тъй като ще има и избори за държавен глава тази година. „Демократична България“ и БСП се обявиха за професионална избирателна комисия.

Правната комисия реши още, че секции в чужбина ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Решено бе заявления за гласуване по настоящ адрес да се подават не в съответната община, а електронно в ГРАО.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама