ГЕРБ атакува мораториума в Конституционния съд

14:00, 26 апр 21 / Политика 25 3138 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ атакува в Конституционния съд наложения от Народното събрание мораториум върху решенията на кабинета „Борисов 3“, които касаят концесии и назначения. От партията искат не само мораториумът да бъде обявен за противоконституционен, но и съдът да излезе  с тълкувателно решение за него. ГЕРБ настояват и за бързина на произнасянето, тъй като мораториумът засяга и лечебните заведения.

„Считаме, че в пандемия за тях е трудно да се справят, ако не могат да се разпореждат с имуществото си - движимо и недвижимо“, посочи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, цитиран от БТА. Тя заяви, че с мораториума се отнемат правомощия на други власти, а все пак има разделение съгласно Конституцията.

Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“ за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум той не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка“, каза още Десислава Атанасова.

Конституционният съд реагира

По искане на 60 народни представители от ГЕРБ, Конституционният съд образува дело, за да се установи дали решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху решенията на кабинета „Борисов 3 противоречи на основния закон. Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама