А някога в парламента е бил елитът на нацията...

10:30, 26 апр 21 / Политика 25 3651 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Години наред ГЕРБ, като първа политическа сила, диктуваха дневния ред в парламента и задаваха тона на говорене. Нивото на изказ и отправените послания обаче с времето започнаха все повече да падат. 

В пленарната зала още от първия ден на 45-ото Народно събрание се чуха обиди, крясъци и тропане по депутатските банки. Уважението го няма, а политиците сякаш прекрачиха границата и се самозабравиха в стремежа си да се самоизтъкват. 

Ако погледнем назад във времето към началото на парламентарния живот в страната и първите депутати от Учредителното събрание, ще видим един коренно различен модел на поведение. Консервативната партия, сформирала първите две правителства на България, се е състояла основно от елита на българската нация. Сред тях са преобладавали представителите на интелигенцията – учители, лекари, адвокати и публицисти. Две трети от тях са знаели френски език, а половината са владеели и други езици. Те са се обръщали с дълбоко уважение един към друг, а народът им е гласувал високо доверие и почит. В залата на Народното събрание дебатите са били на изключително високо интелектуално равнище. 

Саботаж на парламентарния контрол

Сега макар отново да има народни представители, доказали се в своята професия, нивото на говорене е съвсем различно. А доверието на народа в политиците е силно разколебано. 

Ако сегашният парламент се бе вслушал в думите на великия Стефан Данаилов, който през 2013 година влезе в ролята на председател на 42-ото Народно събрание, щеше да спечели много. Тогава на едно от заседанията с благо сърце и чиста душа той каза: „Аз не знам какво ви става като стъпите на тая трибуна. Нека да докажем на българския народ и на всички, които ни наблюдават, че ние сме хора с разум - умни, талантливи и с добри сърца. Дайте да го направим, умолявам ви!“

Снимка: БГНЕС

Сегашните политици обаче вървят в друга, различна посока. ГЕРБ преди седмица изненадаха народа с неочакван подход. Опитвайки се да се нагодят с новия парламент, в който се оказаха изолирани от другите партии, подходиха неуважително към избирателите си при формирането на ново правителство. Те предложиха проектокабинет с известни лица, а не само от експерти, въпреки че знаеха, че няма да бъдат подкрепени. Това бе разтълкувано от мнозина като гавра с народа, избирателите им и политическите опоненти на партията. Причината - неговият състав и начинът, по който премиерът в оставка Бойко Борисов го представи. 

Сред тях изпъкнаха имената на писателя и сценарист Любен Дилов-син и музиканта Калин Вельов. Първият бе предложен за министър на туризма, защото малко можели да го надговорят, а вторият като министър на културата, защото бил най-добрия барабанист. Щял да се надсвирва с опозицията, за да търси общ език. 

Очаквано номерът не мина, кабинетът не получи подкрепа от другите партии и върна мандата на президента. Но тук остава въпросът какво би станало, ако все пак беше събрал мнозинство. И дали щеше да може да функционира адекватно, или за пореден път щяха да се пренареждат министри в кабинета ежегодно. Ярките лица, предложени от ГЕРБ, вероятно просто запълваха дупките в правителствените структури само и само, за да завъртят медийното внимание към тях. 

ГЕРБ явно не успяха да се вслушат и в думите на 79-годишната Мика Зайкова, която като добра орисница призова народните представители при откриването на парламента да следват формулата на техните предци за просперираща България. 

Може би на следващите избори, когато и да са те, партиите ще си направят необходимите изводи и ще излъчат депутати и министри, чиито имена да бъдат записани достойно в новата история. Редом до тези на Антим I, Петко Каравелов, Тодор Икономов и Петко Славейков...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ивайло 08:27, 27 апр 21

"Де юре", пак представители на елита са в парламента !!!! От 30 години насам - пионките на финансовият такъв !!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама