Митов върна мандата и обвини новите партии в безотговорност

10:52, 23 апр 21 / Политика 25 2669 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов върна мандата на президента Румен Радев. Партията не успя да проведе разговори за съставяне на кабинет, тъй като и от „Демократична България“, и от „Има такъв народ“ отказаха да разговарят с тях.

За мен е арогантно и безотговорно в голяма степен – те проявиха политическа незрялост, като отказаха разговори с нас“, коментира Митов. Още сутринта премиерът Бойко Борисов разпореди мандатът да бъде върнат. Той прогнозира, че новите партии в парламента няма да успеят да направят правителство и ще има нови избори.

„Когато най-голямата парламентарна група – коалицията спечелила изборите, те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малко да отидеш да чуеш какво ще каже. Емоциите от лятото са си емоции от лятото. Институционалният разговор е съвсем различно нещо“, посочи Митов. Той заяви, че няма очаквания към „Има такъв народ“, но подчерта, че върху тях в момента лежи политическата отговорност за стабилност на държавата.

„Има такъв народ“ все още не разкрива плановете си за правителство

От своя страна, Радев заяви, че в близките дни ще обяви кога ще връчи втория мандат на партията на Слави Трифонов. „Надявам се времето да бъде инвестирано в диалог между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент. Само легитимно правителство, което се ползва с доверие пред обществото, може да изведе България от кризата“, категоричен е той.

От „Има такъв народ“ обаче все още отказват да коментират какво ще направят. И днес Тошко Йорданов заяви, че ще обявят намеренията си чак когато получат мандата. „Ще направим това, което трябва да направим“, посочи той. Подкрепа към партията на Слави Трифонов декларираха от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. От ДПС също протегнаха ръка, въпреки че „Има такъв народ“ са категорични, че няма да работят с тях. Към момента обаче официални разговори за съставяне на кабинет все още не са водени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама